ДАНАС ЈЕ СЛАВА СВЕТОГ КРАЉА СТЕФАНА ДЕЧАНСКОГ

0
282

Српска православна црква данас слави Светог Стефана Дечанског. Посебно се дан овог Светитеља прославља у Метохији и манастиру Високи Дечани. У пљеваљским црквама Света литургија ће се служити у цркви Свете Петке, манастиру Свете Тројице и храму Светог Великомученика Георгија. 

Св. Стефан Урош Трећи Дечански је син Св. краља Милутина и отац цара Душана. Црква га слави као великомученика 11/24. новембра. Још као десетогодишњи дечак био је дат као талац код татарског кана Ногаја. У младости је, под лажном оптужбом да хоће оцу да отме престо, ослијепљен и послат на заточење у Цариградски манастир Христа Пантократора. Молитвен, кротак и милосрдан, тамо је задобио наклоност и монаштва и властеле, па и самог византијског цара Андроника Другог.

После седам година, уз посредовање српских и грчких епископа, отац се измирио са њим и дао му на управу Будимљанску област, а 1322. године, након смрти Св. Краља Милутина, крунисан је са именом Урош Трећи. Пре крунисања скинуо је завој са очију и свима објавио чудесно исцељење које му је даровао Св. Николај Чудотворац. На фрескама дечанског храма Свети Николај Чудотворац је добио веома истакнуто мјесто као Стефанов исцјелитељ и заступник пред Богом. Посвећен му је један од параклиса дечанског храма. Иначе, Григорије Цамблак, игуман дечански (1402-1409) и потоњи кијевски владика, каже да је исти ктитор Светом Николају саградио и храм недалеко од манастира.

Стефан Урош Трећи је од оца наследио велику државу, богату рудницима сребра и злата, с развијеном пољопривредом, сточарством и трговином, и владао је њом мудро и богоугодно, човекољубиво и богољубиво. Благочестиви краљ бавио се дјелима добротворства и подизањем и украшавањем храмова Божјих, како у своме отачаству тако и ван његових граница; у Јерусалиму и Светој Земљи, у Александрији, на Синају, у Тесалији, у Цариграду, посебно у Светој Гори Атонској, славној лаври Хиландару. Врхунац Стефановог задужбинарства било је подизање Високих Дечана, по којима ће он касније бити назван Дечански.

Пун благодарности Богу за сва добра која му је дао, нарочито после велике победе над Бугарима 1330. године на Велбужду, краљ Стефан Урош Трећи је исте године издао прву оснивачку повељу манастира Дечани, уз сагласност сабора и уз благослов српског архиепископа, и у њој забиљежио земљишне посједе и друге поклоне манастиру.

Смрт и прослављење Св. Краља Дечанског

Кончина Светог Краља Дечанског била је изненадна и мученичка и није дочекао да види све љепоте своје задужбине. Године 1331. дошло је до побуне властеле младог краља Душана, која је са његовим знањем, изненада напала на двор у Неродимљу. Св. Стефан је заточен у тврђаву Звечан, и после два месеца, 24. новембра, од Душанових људи уморен. Многострадално чесно тијело светог мученика пренесено је у манастир Дечане и свечано сахрањено на раније припремљено место, одмах по завршетку цркве. Бригу о завршетку очеве задужбине и опремању цркве, као и о фрескописању, преузео је млади краљ Душан. Он сам 1343. године у једној повељи пише о чудесном пројављивању благодати на моштима његовог оца. Св. Стефан Дечански се, наиме, у виђењима јавио црквењаку и игуману манастира са заповјешћу да му се тијело извади из земље. Архиепископ је са сабором уз молитве отворио гроб и пронашао краљеве мошти цијеле и миомирисне. Мошти су положене у кивот испред иконостаса и изложене да их сви виде. Многи људи у невољи, слијепи, глувонјеми, раслабљени, нарочито нероткиње и умоболни, прилазили су са вјером и молитвом светитељу и исцељивали се. Како тада, тако кроз вијекове све до данас, свето тијело Светога Краља потпуно цијело почива у кивоту пред иконостасом дечанског храма, и чини благодатна дјела.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here