ОБИЉЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ПЉЕВАЉСКЕ БИТКЕ

0
210

Вранеш позвао на помирење

Предсједник пљеваљске општине др Дарио Вранеш са свечаног обиљежавања 82 године од Пљеваљске битке, упутио је молбу свим сукобљеним и посвађаним странама из Другог свјетског рата да се измире. Он је поручио да се све жртве морају поштовати и да је најбитније помирење. Говорећи о данима Другог свјетског рата, Вранеш је истакао да је италијанском и њемачком окупатору било најбитније да заваде и подијеле становништво, јер су знали да ће они од подјела имати највише користи. 

-Битка за Пљевља је била битка свих патриотских снага против окупатора. Тог дана није било идеолошких подјела. На италијанске утврђене ровове ишао је брат поред брата, отац поред сина, кум поред кума и комшија поред комшије.  

Нажалост послије неуспјеха наступиле су подјеле. Бол стравичног страдања, пронашао је слабости код наших предака. Једни су мислили да се не треба освртати на губитке. Браћу која су их позивала да воде рачуна о сопственом народу прогласили су за издајнике. На њихове оптужбе узвраћено је да народ не могу да воде неодговорни пустолови. Ни једни ни други нису могли извући поуку из страдања више стотина бораца током Пљеваљске битке и страдању преко осамдесет недужних цивила убијених у окупаторској одмазди. Није их уразумило страдање дјеце у пламену ватре током злочина у Црљеницама, као ни убијање нејачи у авионским нападима у Мељаку, Југову и другим селима, казао је Вранеш и истакао да нажалост има и оних који желе подјеле и који инсистирају на истим. 

-Нажалост и данас многи због личних слабости, неке ситне добити или привилегија потенцирају на подјелама. Инсистирају на подјелама које су жељели наши непријатељи из децембра 1941. године, као и у годинама током Другог свјетског рата, казао је Вранеш. 

Према његовим ријечима неприхватљиво је да више нико не приговара државама које су изазвале Други свјетски рат, а да се и даље потенцира на идеолошким подјелама. 

-По окончању Другог свјетског рата опроштено је оним народима чије су војске окупирале нашу земљу. Опроштена су им многа злодјела. Није им тражена ни ратна одштета. Одаје се пошта окупаторским војницима и организују се дружења са њиховим потомцима. С друге стране није се смогло снаге  да се међу браћом нађе помирење. Да брат брату опрости. Данас са ове позиције позивам на помирење и на поштовање свих наших жртава у Другом свјетском рату. Потребно је да на Стражици помињемо имена свих страдалих. Само нам помирење може донијети напредак. Са подјелама идемо на руку старим и садашњим непријатељима, казао је Вранеш. 

Током свечаног обиљежавања 82 године од Пљеваљске битке између снага отпора и италијанских окупационих формација, поред предсједника општине др Дарија Вранеша, вијенце на спомен обиљежје на Стражици положили су предсједница Скупштине општине Пљевља Јована Тошић, представници борачких организација, политичких партија и странака, као и бројни други грађани. На Стражицу су јуче допутовале делегације борачких организација са Цетиња, Будве и других приморских градова, као и из Пријепоља. У име борачких организација присутне су поздравили предсједник СОБНОР-а Црне Горе Радојица Радојевић и предсједник пљеваљске организације Миленко Јоцо Јовић

Положени вијенци и на јаму гдје почивају припадници ЈВУО

Током дана, предсједник Општине Пљевља Дарио Вранеш прислужио је, заједно са сарадницима свијеће погинулим припадницима Југословенске војске у Отаџбини. Вранеш је том приликом положио и вијенац над јамом у којој почива неколико десетина погинулих припадника ЈВУО. 

-Поштоваћемо све жртве пале за слободу овог народа, казао је Вранеш. 

Вранеш је прво прислужио свијећу и положио вијенац на спомен обиљежју на Стражици, а потом је исто урадио и над јамом гдје почивају припадници ЈВУО. Приликом свечаног полагања вијенаца поводом Дана општине 20. новембра, Вранеш је прво прислужио свијећу и положио вијенац над поменутом јамом, а потом и на спомен обиљежју на Стражици. Да би показао једнако поштовање према свим погинулим борцима за слободу, данас је поступио обратно. 

Окупатор имао користи од подјела

Приликом обраћања присутним на Стражици, предсједник пљеваљске локалне управе Дарио Вранеш је посебно истакао погубност подјела. Да би што боље објаснио како је њемачки окупатор радио на ширењу подјела, он је цитирао извјештај њемачког посланика у Независној држави Хрватској, Зигфрида Кашеа, који 1943. године упутио извјештај следеће садржине: „Ми смо задобили важну предност тиме што се већ неколико недеља између Фоче, Калиновика и Невесиња воде оштре борбе између дојелова Титових банди које су се тамо пробиле и Михаиловићевих четника. Те борбе, које непосредно пратимо, јако слабе обје стране, а нас поштеђују жртава …  Ако бисмо сада наступали на Фочу против Титових банди, дали би им подстрека да се удруже с четницима и дошло би до општег устанка на Ђурђевдан… Ако сада посматрамо борбе између Тита и Михаиловића и не мијешамо се, распашће се снаге које изазивају немире и онемогућиће се општа жеља за устанком српског становништва против нас. Пошто смо стално добро обавештени о догађајима у Титовом табору, не постоји опасност да се разочарамо“.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here