МЈЕШТАНИ РАНЧА ПОДНИЈЕЛИ НОВУ ЖАЛБУ ЈЕР НЕ ДАЈУ ЗЕМЉИШТЕ ПО ЦИЈЕНИ ОД 6,06 ЕВРА

0
286

Пријете кривичним пријавама против одговорних лица 

Становници пљеваљског села Ранче, који су власници земљишта на коме је саграђен истоимени гранични прелаз према Републици Србији, поднијели су жалбу Министарству финасија на рјешење издато од Управе за катастар и државну имовину. Власници тврде да им је Катастар одредио прениску цијену за земљиште и да је цијена иста као и током процјене 2021. године. Наводе да им је Влада приликом проширења магистралног пута 2018. године земљиште плаћала 8,25 евра по квадрату, а да им се сада нуди 6,06 евра. 

-Последњих година све је поскупљало, само је по мишљењу господе из Катастра појефтињало наше земљиште. Влада је саградила гранични прелаз Ранче и ми смо се надали да ће се коректно према нама понијети, јер ми нисмо правили никакву опструкцију. Сада када су радови окончани, покушавају да нас преваре, наводи се у саопштењу мјештана села Ранча и истиче да је Управни суд поништио прво одлуку о експропијацији јер се власници нису могли сложити са цијеном од 6,06 евра по једном метру квадратном земљишта. 

-Корисник експропријације противно Закону о експропријацији је ушао у посјед сувласника, незаконито онемогућио власнике да користе своје парцеле чиме је власницима директно причињена штету. Такође, странке немају економски интерес да користе предметне парцеле које су у поступку експропријације у цјелости. Цијена за предметне непокретности из 2021. године била је прениска и није била прихватљива. Потребно је да вјештаци поново изађу на лице мјеста, утврде правичну накнаду за експроприсане непокретности и примјене члан 8. Закона о експропријацији.

Вјештаци који су присуствовали расправи изјавили су да је евидентно да је дошло до промјене цијена пољопривредног земљишта и шумских засада задњих година и да ће се на лицу мјеста изјаснити о члану 8. Закона о експропријацији, наводи се у саопштењу и додаје да је Влада узурпирала приватно земљиште како би изградила гранични прелаз, а сада нуде најнижу могућу цијену.

-Власници су једини губитницу у овом поступку и остаје нам једина могућност да у најскорије вријеме, преко овлашћених пуномоћника, поднесемо кривичну пријаву против одговорних лица. Нашем стрпљењу је дошао крај, јер смо три године ћутали и више нећемо, наводи се у саопштењу.

Управни суд је поништио раније рјешење Министарства финансија и социјалног старања. Поменуто министарство је потом вратило предмет првостепеном органу на поновни поступак.

У рјешењу Министарства финансија и социјалног старања се између осталог каже, да у поновном поступку првостепени орган треба да отклони неправилности, испита понуђене доказе, од представника Комисије за процјену прибави писано образложење за дати приговор житеља на висину процјене за непокретност. Међутим, у поновљеном поступку изостала је измјена цијене, па је власницима опет понуђена цијена за земљиште од 6,06 евра. 

Изградња граничничног  прелаза „Ранче“  је финасирана новцем Европске уније и за исти је утрошено више од два милиона евра. Гранични прелаз је отворен почетком јуна, а поред представника Европске уније на свечаности је присуствовао и тадашњи министар полиције Филип Аџић. Он је тада обећао мјештанима Ранча да ће сви проблеми по овом питању бити ријешени. 

Тражиће уклањање трафостанице

-Власници непокретности обратиће се и електродистрибутивном систему за искључење електричне енергије за потребе граничног прелаза, јер је трафостаница изграђена на њиховом имању а да они претходно нису дали одобрење за нови прикључак, упозорили су мјештани Ранча и појаснили да више неће трпљети понижења која долазе од Владе Црне Горе. 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here