ОПШТИНСКИ ДЈЕЧИЈИ ДОДАТАК ДОПУНА БРИГЕ О ДЈЕЦИ

0
282

ИЗ МИНИСТАРСТВА РАДА И СОЦЈАЛНОГ СТАРАЊА ОДБАЦИЛИ ТВРДЊЕ ОДБОРНИКА ДПС-а

Општинска материјална помоћ породицама са дјецом, популарно названа општински дјечији додатак, према тврдњама из Министарства рада и социјалног старања није сметња за давање Материјалног обезбјеђења породице. Из поменутог министарства су такав став саопштили на захтјев упућен из пљеваљске локалне управе. 

-Указујемо, да је чланом 59 став 1 Закона о социјалној и дјечијој заштити прописано да општина може, у складу са матерјалним могућностима, обезбиједити материјална давања из дјечије заштите, као што су: помоћ за новорођено дијете, помоћ за набавку школског прибора и друга материјална давања. 

Наведена норма указује, да материјална давања из области социјалне и дјечије заштите прописана Законом о социјалној и дјечијој заштити и материјална давања од стране општине се не искључују међусобно, јер би у том случају то било прописано, већ су материјална давања у надлежности општине, зависно од матерјалне могућности општине, допуна матерјалних давања прописаних Законом, наводи се у достављеном мишљењу које је потписала министарка Нада Нишић

Током расправе, приликом доношења Одлуке о давању материјалне помоћи породицама са дјецом, односно општинског дјечијег додатка, одборници Демократске партије социјалиста су тврдили да оне породице које примају Материјално обезбјеђење породице од стране Државе, неће моћи да примају општински дјечији додатак. Одборник ДПС-а Саша Јечменица је саопштио да ће породице које прихвате општински дјечији додатак, остати без поменутих примања из државног буџета. Како смо незванично дознали неке породице због таквих тврдњи нијесу смјеле да конкуришу за општински дјечији додатак и поред чињенице да су за то имале услов. Поменуте породице су посебно на губитку, јер је за дјецу у тим породицама, према општинској одлуци, прописана новчана помоћ у износу од 50 евра по једном дјетету.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here