ОДБОРНИЦИ ПЉЕВАЉСКОГ ЛОКАЛНОГ ПАРЛАМЕНТА ГЛАСАЛИ ПРОТИВ ГРАДЊЕ ДАЛЕКОВОДА ЛАСТВА-ЧЕВО-ПЉЕВЉА КРОЗ ЂУРЂЕВИЋА ТАРУ

0
355

Енергетске компаније да се навикну на нека нова Пљевља

На предлог предсједника општине, др Дариа Вранеша, одборници пљеваљског локалног парламента усвојили су Закључке којима се тражи обустава градње далековода јачине 410 KV, кроз село Ђурђевића Тара, као и демонтажа истих далековода кроз друга насељена мјеста. Усвајањем поменутих закључака пљеваљска локална управа је чврсто стала уз становнике Ђурђевића Таре, који се још од 2011. године противе да компанија Црногорски електропреносни систем гради далековод Ластва-Чево–Пљевља кроз њихово село. Предлажући закључке предсједник пљеваљске општине др Вранеш је јасно поручио да су интереси пљеваљског становништва најбитнији, као и да се не смије дозволити да далековод уништи Ђурђевића Тару, једну од најпосјећенијих туристичких дестинација у Црној Гори. Вранеш је казао да се глас пљеваљског становништва мора слушати и уважавати. 

-Сви морају да се навикну на нека друга Пљевља, на Пљевља гдје ће интереси Пљевљака бити на првом мјесту. Та Пљевља неће више прихватати наредбе и диктате који уништавају ову средину, поручио је Вранеш. 

-Ово није интерес двије или пет породица ово је интерес свих грађана Пљеваља и тако треба да се опходимо. Испод далековода нема живота. Ми данас бранимо достојанство Пљевљака, мора се наш глас чути. Господо из Владе, нека далековод заобиђе село, казао је предсједник пљеваљске општине Дарио Вранеш и поручио да ће све учинити како би се заштитили интереси становника пљеваљске општине. 

Одборник Покрета за Пљевља Божидар Бајић је истакао да је доста било подгоричења Пљеваља и притом је честитао Вранешу на храброј одлуци да се подрже становници Ђурђевића Таре. 

За одборника Нове српске демократије, Божидара Јеловца, прошло је вријеме када су Пљевља морала да се повлаче испред интереса енергетских компанија, какав је Рудник угља, Електропривреда и Црногорски електропреносни систем. 

-Не смијемо дозволити да се одричемо наших интереса да би се испуниле жеље енергетских компанија, како је било до сада. Преко туристичког центра Ђурђевића Таре пљеваљска локална управа може да развија туризам на простору планине Љубишње. Уништи ли се Ђурђевића Тара, тај пут према планини Љубишњи биће уништен, казао је Јеловац и подсјетио да због експлоатације угља више не постоје дјелови села Потрлице, Догање, Дурутовићи, дио села Боровице и Шумана. 

-Уколико дође до исељења села, могу вам платити куће, воћњаке, ливаде и њиве, али вам никако не могу платити ваше успомене, казао је одборник Покрета Европа сад- Радоман Андесилић обраћајући се мјештанима Ђурђевића Таре. 

Мјештани Ђурђевића Таре који су присуствовали сједници пљеваљског локалног парламента, поручили су да неће дозволити уништење села, подсјећајући да током љета на сезонским и другим пословима ради око 100 људи и да је њихово село тренутно једно од најнасељенијих сеоских насеља на простору општине. 

-Са Моста ће се гледати на далековод који ће бити удаљен ваздушном линијом око 300 метара. Ми предлажемо нову трасу, преко државног имања, казао је Мићко Остојић уз захвалност предсједнику Вранешу на подршци. 

Томо Кљајевић је јасно истакао да мјештане не може задовољити никаква новчана накнада и да ће они бранити своју дједовину.  

-Има простора преко државног земљишта да прође далековод и да никога не оштети. Али је неко намирисао да остане мало пара и да далековод иде кроз наша уређена имања, наше воћњаке и куће. Злато да проспете, ова имања нису на продају, казао је Кљајевић обраћајући се директно одборнику ДПС-а Саши Јечменици који је тврдио да далековод не угрожава село. 

На крају одборници већине у којој се налазе представници Нове српске демократије, ДНП-а, Покрета за Пљевља, СНП-а, Уједињене Црне Горе, Демократске Црне Горе, Покрета Европа сад, као и седам одборника ДПС-а и једна одборница Бошњачке странке, гласали су за предложене закључке, док се од гласања уздржао само одборник ДПС-а Саша Јечменица.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here