У ПЉЕВЉИМА ОТВОРЕН ДИГИТАЛИЗОВАНИ БИОСКОП

0
278

Синоћ је, у пуној сали ЈУ Центар за културу Пљевља отворен нови дигитализовани биоскоп. На великом платну приказан је филм „Чувари формуле” нашег глумца, редитеља, сценаристе и продуцента, Драгана Бјелогрлића.

У циљу подршке програмима и пројектима који су од капиталног значаја за црногорску културу и равномјеран културни развој Црне Горе, крајем 2021. године потписан је уговор којим је покренут пројекат дигитализације биоскопске сале у Пљевљима. Након двије године, великим залагањем Општине Пљевља, Министарства културе и медија и Филмског центра реализован је овај вриједан пројекат и у Пљевљима поново ради биоскоп,  истакла је модераторка програма, Бојана Радановић.

Испред Општине Пљевља, присутнима се обратио предсједник др Дарио Вранеш.

„Пљевља су била један од првих градова у Црној Гори који је имао биоскоп. Рајко Бајчетић Гркић, био је први Пљевљак који је омогућио суграђанима да гледају филмове на великом платну. На свом кино пројектору покренуо је далеке 1926. године први филм. Филм је приказан на једном од зидова простора у којем се налазило тадашње Српско певачко друштво „Братство”. Ово је био велики догађај и за тада много веће градове, а говорило се како је то била својеврсна и збуњујућа атракција. 1941. године нестало је његово кино Волга. Рат је прекинуо Гркићев посао. Филмови су престали да се емитују након што је током напада на Пљевља 1. децембра изгорела зграда Српског певачког друшта која се налазила у тадашњој улици Принца Ђорђа, садашњој Тршовој“- казао је предсједник.

Вранеш је на крају поручио како су Пљевља направила значајан корак ка унапређењу културне и умјетничке сцене.

Савјетник за позоришну и филмску дјелатност Министарства културе и медија Црне Горе, господин Огњен Дамјановић, навео је да је отварање дигитализованог биоскопа у Пљевљима од велике важности не само за приказивачку д‌јелатност града, односно унапређење културне понуде, него и за равномјеран културни развој у цјелини.

Директорица Филмског центра Црне Горе Александра Божовић, која је званично отворила дигитализовану биоскопску салу поручила је: “Најљепши центар за културу добио је и најљепши биоскоп! Одговорност свих нас је да овај простор, који се од данас може похвалити најсавременијом опремом за приказивање домаћих и страних филмских остварења, буде мјесто за окупљање свих генерација Пљевљака, а поготово најмлађих, који ће уз филмове одрастати и стасавати у велике и добре људе“.

Отварању дигиталног биоскопа присуствовали су и господин Славко Тошић, директор ЈУ Центар за културу Пљевља који је заслужним за реализацију овог пројекта додјелио захвалнице и госпођа Сања Ђондовић, секретарка Секретаријата за културу, социјална и друга питања.


Извор: opstinapv

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here