МИНИСТАР САША МУЈОВИЋ ПОСЈЕТИО ПЉЕВЉА

0
304

Траже решење да „вукови“ буду сити и народ задовољан

Ако је вјеровати министру енергетике и рударства Саши Мујовићу у наредном периоду у Пљевљима ће „вукови“ из енергетског сектора и Владе Црне Горе бити сити, далековод од 410 KV неће утицати на здравље становника Ђурђевића Таре и нико од запослених радника у Руднику угља неће остати без посла. Говорећи о ситуацији у Ђурђевића Тари гдје је данас разговарао са тамошњим становништвом, Мујовић се позвао на своје лично образовање и познавање те области, јер је профосер на Универзитету Црне Горе. Ипак је признао да су становници овог пљеваљског села чврсто остали при ставу да не дозвољавају изградњу овог далековода кроз село и да траже да далековод заобиђе њихове куће и имања. Према ријечима министра Мујовића у наредном периоду ће се разговарати како са мјештанима, тако и са представницима компаније Електропреносног система Црне Горе. 

-Код становништва постоји бојазан да ће изградња далековода утицати на њихово здравље, што могу рећи да није тачно, казао је Мујовић и појаснио да зрачење од далековода не може негативно утицати на здравље житеља овог села. 

Он је обећао да ће се садашња Влада у потпуности другачије односити него што је то био случај са претходним владама, истакавши да разумије неповјерење мјештана села Ђурђевића Тара. 

-Становници овог села од 2014. године се грчевито боре да одбране своје ставове. Ја разумијем њихово неповјерење, казао је Мујовић и поручио да сви у Црној Гори требају да разумију и став да је изградња далековода регионална обавеза и да то није само обавеза Црне Горе. 

Говорећи о ситуацији у Руднику угља, он је казао да је чињеница да у Руднику постоји вишак запослених. Да тренутно има 584 више запослених радника него што их је било у вријеме када је Владу водио Душко Марковић из редова Демократске партије социјалиста и када је предсједник Одбора директора био Александар Митровић, а извршни директор Рудника угља Славољуб Попадић. Министар није прокоментарисао чињеницу да је 2020. године, према тадашњој систематизацији, било упражњено 160 радних мјеста. Ипак је одбацио могућност да ће Влада, чији је и он члан, „јурити за профитом“ у Руднику угља, казавши да он тражи да ако постоји вишак радника да се ти људи упосле. 

Михаило Потпара има пуну подршку да ријеши садашње проблеме, казао је Мујовић и појаснио да финасијска ситуација није најбоља у Руднику угља али да није толико ни лоша. Према његовим ријечима из менаџмента би требало да јасно саопште колико има запослених радника више, као и која рјешења имају за тај проблем. Мујовић је изричит био да ће одлуку менаџмента испоштовати.

-Имамо податке да Рудника угља никада није остварио боље производне резултате од свог постајања, односно од 1952. године, казао је Мујовић истичући да је то можда и разлог што је значајан број запослених радника. 

Мујовић је одбацио и могућност да се води иста политика као и у вријеме ДПС-а. Казао је да посјета Пљевљима без посјете локалној управи није показатељ да се та политика наставља према Пљевљима. 

-Током прошле посјете, када је био и премијер, посјетили смо предсједника пљеваљске Општине и водили разговоре. Волио бих и да сам данас могао посјетити топли кабинет предсједника него што сам обилазио бројне локације, казао је Мујовић. 

Последњих дана у Руднику угља Пљевља за осам радника није продужен уговор о раду. Један број запослених радника у децембру је остао без посла, а слична ситуација је била и у новембру. 

У вријеме када је извршни директор Рудника угља био Славољуб Попадић из ДПС-а, број запослених је сведен на око 700 радника. Годишњи профит је достигао износ од 13 милиона евра, али у том времену десило се и највеће исељавање пљеваљског становништва.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here