УСЛЕД ЗАГАЂЕНОСТИ ВАЗДУХА ИЗ „БРЕЗНИЦЕ“ ТРАЖЕ ОДЛАГАЊЕ ПОЧЕТКА ДРУГОГ ПОЛУГОДИШТА

0
223

Настава да почне 1. фебруара

Из Еколошког друштва „Брезница“ позвали су Министарство просвјете да омогући да рад основних и средњих школа у Пљевљима, услед велике загађености ваздуха, почне тек 1. фебруара а не 23. јануара. Из ове организације истичу  да би се на тај начин заштитило здравље школараца, посебно оних који у раним јутарњим часовима имају наставу. Еколози наводе да се почетак другог полугодишта одлагао због туристичке сезоне или неких других мање битних разлога. Сада је у питању здравље дјеце. С друге стране искуство из претходних година говори да је загађеност ваздуха у фебруару значајно слабије и да је јануар, поред децембра, мјесец са највећим бројем дана када се биљеже озбиљна прекорачења у загађењу. 

-Позивамо Министарство просвјете да размотри могућност да ученицима школа у Пљевљима продужи зимски распуст из разлога веома лошег квалитета ваздуха, односно постојања опасности по њихово здравље, казао је први човјек поменуте организације Милорад Митровић

Митровић је појаснио да у Министарству не разумију како је живјети у Пљевљима, а да често директори пљеваљских школа немају храбрости да траже одлагање почетка наставе јер се плаше реакције министра и његових сарадника. 

-Лоша временска ситуација и високе концентрације веома опасних загађујућих материја у ваздуху довеле би у опасност здравље најмлађе популације, казао је Митровић и појаснио да је школарцима јако тешко када морају у седам часова да крену према школи, у моменту када су температуре минус десет а концентрација ПМ10 честица пет или више пута већа од дозвољене границе. 

-Да таква ситуација буде само један дан у Подгорици, сигурно је да би са посла изостали сви запослени у Министарству просвјете, кренувши од министра па до портира, закључио је Митровић.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here