ПЉЕВЉА БЕЗ МИЛИОНА, РАДНИЦИ БЕЗ ПОСЛА

0
259

Предсједник Општине Пљевља, др Дарио Вранеш, упозорава да би остали без великих прихода ако би био усвојен нови закон о шумама.

Општина Пљевља остала би без милионских прихода од концесије на шуме, а запослени у Управи за шуме у том граду без посла уколико би био усвојен нови закон о шумама.

Предсједник Општине Пљевља др Дарио Вранеш каже да би се предложене Измјене закона о шумама негативно одразиле на буџет, јер би се умјесто четири милиона евра, колико је добијено лани, у касу слило свега 700.000 евра.

Према важећем Закону, Општини Пљевља, као и другим у Црној Гори, припада 70 одсто од прихода од концесија на шуме.

Двије трећине шума Црне Горе налази се на територији општине Пљевља, и уколико би закон био усвојен, истиче Вранеш, највеће негативне посљедице имао би по најсјевернију општину.

„На територији општине Пљевља је око 200.000 метара кубних годишњи прираст дрвне масе. Управа за шуме се тренутно налази у Пљевљима, и ми као Општина убирамо 70 одсто од концесија од пљеваљских шума. Предложеним законом бисмо све то изгубили. У Управи за шуме у Пљевљима је запослено 85 радника и сви радници би остали без посла и дошли би у једну јако незавидну ситуацију”, рекао је Вранеш који је недавно о томе разговарао и са представницима радника.

Казао је да ће покушати да о овоме разговара са премијером и предсједником, Милојком Спајићем и Јаковом Милатовићем, како се нови закон у предложеном облику не би усвојио.

Вранеш наводи да садашња законска рјешења треба да остану, уз „отклањање одређених мањкавости”.

„Нови нацрт закона за локалну управу у Пљевљима је тотално неприхватљив”, рекао је Вранеш.

Предложеним рјешењима нису задовољни ни у Синдикату Управе за газдовање шумама и ловиштима и тврде да нису били укључени у његову израду. Изразили су и забринутост за будући статус радника.

Предсједник Синдиката Управе за газдовање шумама и ловиштима Данко Миликић казао је да се из предложених законских рјешења „не виде јасна ситуација и положај запослених који тренутно раде”.

„Оно што ми сматрамо као недостатак је то што се овим законом предвиђа оснивање привредног друштва које би се бавило искоришћавањем шума и самим тим већ су припремљена нека документа, као што су економска анализа коришћења шума и студија изводљивости оснивања тог новог предузећа које су по нама врло неквалитетно и нетранспарентно урађена и гдје се не види јасно ситуација и положај запослених који сада раде у Управи за газдовање шумама и ловиштима Црне Горе. Забринутост запослених, односно Синдиката, је у том смислу јер нисмо били укључени у доношење ових аката и нигдје нам није презентовано како би требало да изгледа будућа управа и будуће предузеће које ће се основати”, рекао је Миликић.

Навео је и да приликом израде новог закона нису уважена ни многа стручна мишљења.

„Усвајењем новог закона тај број би се значајно смањио, а непознато је и на који начин би било организовано то предузеће”.

Из Сидниката су изразили забринутост и због непознанице да ли би након усвајања новог закона сједиште новог предузећа било у Пљевљима или би било премјештено у Подгорицу.

Влада Дритана Абазовића предложила је нови Закон о шумама, којим се укида концесиони модел коришћења шума и оснива државно предузеће које ће газдовати тим ресурсом.

То би, према оцјенама претходног Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде, допринијело одрживом управљању и развоју дрвне индустрије.

У том Министарству које је и у Спајићевој Влади наставио да води Владимир Јоковић су казали да економска анализа коришћења шума предвиђа постепени раст прихода и показује да је неоправдана бојазан општина за приходну страну локалних буџета.

Сматрају да би општине имале далеко веће приходе ако би по економским пројекцијама приходи ишли на 40 и више милиона евра.

Прошле године Управа за шуме приходовала је рекордних нешто више од 16 милиона евра, што је четири милиона више од планираног буџета.

Извор: Вијести

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here