СА ПРОИЗВОДЊОМ У РУДНИКУ И ТЕРМОЕЛЕКТРАНИ ЗАДОВОЉНИ САМО ПОЛИТИЧАРИ КОЈИ СУ ОДСЕЛИЛИ ИЗ ПЉЕВАЉА

0
440

Производња добра, пепео и шљка Пљевљацима

Добри производни резултати у Руднику угља и Термоелектрани у прошлој години се и даље различито коментаришу. Тако на примјер док су у Руднику задовољни производним резултатима, еколози упозоравају да се опет заборавља на угрожавање животне средине и здравља Пљевљака. Политичари, који су се већ добро угнијездили у Подгорици, славе добре резултате у енергетским компанијама, надајући се да док Рудник угља и Термоелектрана успјешно раде, биће и њима добро у главном граду Црне Горе. 

-Укупно је произведено 1.862.150 тона угља, што је за 8.1% више него у 2022. години, саопштили су из Рудника угља без појашњења колико је прашине из копа пало по граду. 

Из Рудника угља су саопштили и да је највише угља изгорело у Термоелектрани, односно да је више од милион и по тона употријебљено за производњу електричне енергије. 

-Термоелектрани Пљевља (ТЕП) је испоручено 1.638.289 тона угља, просјечне топлотне моћи 9.673кЈ/кг, што је за 7% више од планираних количина, док је по основу широке потрошње испоручено 223.861 тона угља, тврде из Рудника без освртања на то колико је експлоатација угља и производња електричне енергије у Термоелектрани угрозило здравље Пљевљака. 

За еколога Милорада Митровића је сасвим јасно да добра производња угља и електричне енергије за собом повлаче бројне невоље за пљеваљско становништво. Загађеност ваздуха, вода и земљишта се увећава, а све то утиче да се увећава број обољелих лица од најтежих болести. 

-Ако је у Термоелектрани изгорело 1.638,289 тона угља, онда се мора знати да је свака трећа тона остала у Пљевљима у виду пепела и шљаке. Значи након прошле године у Пљевљима имамо 546 073 тоне више пепела и шљаке него што смо имали. 

Колико нам је прашине вјетар донио из копа Рудника угља у град и на околна села то нико не може израчунати. Притом добро би било да се саопшти колико је Пљевљака током прошле године обољело од последица експлоатације угља и рада Термоелектране, каже први човјек Еколошког друштва „Брезница“ Милорад Митровић. 

Политичари, који су своје породице преселили у Подгорицу, не помињу штете од експлоатације угља. Међутим по истом оном рецепту који је установљен од стране Миодрага Гомилановића и Асима Телаћевића, велича се успјех Рудника угља и Термоелектране. Истиче се чак да су енергетске компаније понос, а не несрећа  Пљеваља.  

-Претходних дана стигле су лијепе вијести из Пљеваља. Два привредна гиганта Рудник и Термоелектрана постигли су најбоље резултате у историји свог постојања. Честитке свим запосленима и руководству на постигнутим успјесима који треба да служе на понос Пљевљима и Црној Гори. Онолико колико су јаки Рудник и Термоелектрана, јака су Пљевља, енергетски систем и привреда државе, навео је први човјек пљеваљских Демократа и посланик у државном парламенту Никола Ровчанин

Колико је користи Рудник угља и Термоелектрана донијели Пљевљима, можда се најбоље може видјети по чињеници да је на попису становништва 1981. године у општини Пљевља живљело 41 хиљаду становника, да је Термоелектрана почела са радом 1982. године, а да је на прошлогодишњем попису утврђено да на простору општине живи двадесет пет и по хиљада становника.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here