НАКОН РЕКУЛТИВАЦИЈЕ ДЕПОНИЈА ПОСТАЛА ПАШЊАК

0
341

Некадашња депонија јаловине руде олова и цинка у насељу Градац, сада је простор за напасање стоке. Током јутра, на простору некадашње депоније затекли смо коње како мирно пасу. Сама депонија је окружена бетонским каналима за одвод површинских вода, преко којих коњи очигледно не могу да пређу. На улазу на простор некадашње  депоније постављена је жица, тако да је поменута површина сигуран простор за дневно и ноћно напасање домаћих животиња. 

Педесетих година прошлог вијека у подручју Мјесне заједнице Шула отворен је Рудник олова и цинка „Шупља Стијена“. У насељу Градац је радило флотационо постројење гдје је вршено издвајање концентрата руде од јаловине, која је одлагана на обалу Ћехотине. 

По затварању поменутог рудника 1987, па опет 2000. године, депонија је постала велики проблем. Са исте су се сливале опасне материје у ријеку Ћехотину, а у сушним данима опасне материје у виду прашине засипале су насеље. 

Током 2020. године покренута је рекултивација депоније. Извођач радова, са бројним подизвођачима, била је компанија „Бемакс“. Радови су окончани током 2021. године, а за исте је издвојено 7,9 милиона евра. 

Према пројекту, око три милиона метара кубних отровног отпада јаловишта у Градцу на површини око 10 хектара прекривено је вишеслојним заштитним материјалима укупне дебљине два метра. Потом је читав простор затрављен. Новац за уређење јаловишта у Градцу тадашња Влада је издвојила од намјенског кредита Свјетске банке у износу од 50 милиона евра.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here