УВЕЋАНЕ ПРЕМИЈЕ ЗА МЛИЈЕКО И ПРОИЗВОДЊУ СИРА

0
150

Седам центи за сваки литар откупљеног млијека

Одборници пљеваљског локалног парламента донијели су одлуку да се у наредном периоду увећају субвенције за откупљено млијеко, са пет на седам центи. Како је појаснио секретар за привреду Данко Шаранчић сточари ће за сваки откупљени литар млијека добити субвенцију из локалног буџета у износу од 7 центи, а за 112 процената биће увећана и субвенција за производњу сира. 

-Сточари су у протеклој години имали субвенцију за производњу сира у износу од 50 евра по једном музном грлу. Ове године та субвенција ће износити 110 евра, казао је Шаранчић и појаснио да ће услед увећања Агробуџета бити значајно увећане све премије на производњу. 

Током расправе у локалном парламенту, одборник Демократске партије социјалиста Харис Алаваћ затражио је да се премије за млијеко повећају на износ од десет центи по литру. Алаваћ је свој предлог поткријепио чињеницом да новца има у локалном буџету и да је управо Агробуџет у износу од милион и педесет шест хиљада евра показатељ да се премија може увећати на десет центи. Секретар Шаранчић је појаснио да се увећавају и остале премије, као и да се уводе нове премије на сточарску производњу и да се премије на откупљено млијеко увећавају како би се помогли сточари услед раста цијене производње млијека. 

Одборник Нове српске демократије Божидар Јеловац је поздравио повећање премије за откупљено млијеко, казавши да је неопходно предузети и одређене мјере како би се повећавао број оних сточара који продају млијеко мљекарама, јер се тренутно свега десет одсто произведеног млијека на простору пљеваљске општине откупи. Притом је позвао представнике извршне власти да све учине како би се асфалтирали планирани сеоски путеви. 

-Неопходно је да се размисли и о давању субвенција мљекарама, како би се исте подстакле на већу производњу и на ширење откупне мреже на терену, казао је Јеловац и поручио да је најбитније вршити и асфалтирање сеоских путева, јер се на тај начин омогућава мљекарима да лакше стигну до сточарских фарми. 

Предсједник Општине др Дарио Вранеш је током расправе истакао да је локална управа за ову годину планирала 2,8 милиона евра за асфалтирање сеоских путева и да не стоји примједба опозиционих одборника да путеви неће бити асфалтирани. 

-Јавни позиви су већ расписани и очекује се асфалтирање планираних путних праваца. Локална управа је предузела конкретне кораке за набавку механизације, како би локално предузеће могло да врши асфалтирање сеоских путева, казао је Вранеш и поручио да ће се на тај начин смањити трошкови асфалтирања, односно да ће се на терену асфалтирати значајно већи број путева него што је то била пракса у претходном периоду. 

Гласовима већине, поменута одлука је усвојена, а током расправе одборници су донијели и низ других одлука. Тако је стављена ван снаге Oдлука о давању на коришћење мрестилишта на Брезници Спортском риболовном клубу „Липљен“, јер законским промјенама поменути клуб није у могућности да управља овим објектом. Некадашње канцеларије ДПС-а биће дате у закуп, а почетна цијена на мјесечном нивоу ће да износи 3 хиљаде евра. Одборници су усвојили и Иницијативу да се финасијски помогне Фудбалском клубу „Рудар“. 

Тошић и Гачевић именовани за директоре

Одборници локалног парламента донијели су одлуку о именовању  Славка Тошића за директора Центра за културу. Донијета је одлука да се на директорску позицију у предузећу „Локални путеви“ именује и Дарко Гачевић. Новоименовани директори су посљедњих мјесеци обављали послове вршиоца дужности директора у поменутој установи и предузећу.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here