У АГРОБУЏЕТУ НАЈВИШЕ ПАРА ЗА ПРОИЗВОЂАЧЕ СИРА

0
132

260 хиљада евра за прераду млијека у газдинству

Овогодишњи Агробуџет у износу од милион и педесет шест хиљада евра доноси и нове мјере подршке пљеваљске општинске управе. Према објављеном програму на премије ће моћи рачунати и сточари који се баве овчарством, козарством, свињарством и узгојом живине, што у претходном периоду није био случај. Значајно су увећана новчана давања за сточарство што се може видјети и по чињеници да је прошле године било опредијељено 60 хиљада евра, а ове године 130 хиљада више, односно укупно 190 хиљада. За 117 хиљада биће повећана подршка произвођачима сира, односно ове године за ту намјену биће опредијељено 260 хиљада евра. Поред ових давања 45 хиљада ће се више дати за субвенције за откуп млијека, односно по основу ове мјере биће утрошено 150 хиљада евра. До значајног увећања у субвенционисању производње дошло је када је у питању пчеларство, па ће се ове године обезбиједити 50 хиљада, док је прошле године обезбијеђено 30 хиљада евра. Пољопривредници који се баве ратарством могу да рачунају на већу подршку, јер се ове године даје у те сврхе 60 хиљада евра. Када је у питању органска производња ове године ће бити обезбијеђено седам пута више новца, па ће се умјесто 7 хиљада ове године за ову производњу усмјерити 50 хиљада евра. 

-Производња хране, кроз сточарство и пољопривреду, је наша велика прилика и поред чињенице да су нам села у доброј мјери празна. Неопходно је озбиљно помоћи пољопривредницима и сточарима који су остали у селу да се баве тим пословима. Свакако, потребно је створити услове и да се на село врате и они који су из села отишли, казао је предсједник пљеваљске општине др Дарио Вранеши додао да ће се и на други начин помагати сточарска и пољопривредна производња. 

– Кренули смо озбиљно у процес брендирања, контактирали смо акредитоване куће у Загребу и Сплиту, убрзо наш пољопривредни инжењер из Пљеваља креће на обуку како би добио лиценцу интерног контролора, што је услов за брендирање пљеваљског сира. Наша општина има огромне пољопривредне ресурсе и уз озбиљан приступ, организацију и рад направићемо одличне резултате. Имамо конкретне информације са терена да пољопривредни произођачи ове године планирају да повећавају број грла. Локална управа ће и на друге начине помоћи пољопривредним произвођачима, конкретно изградњом водовода и путева без којих је свака прича излишна, казао је Вранеш. 

Сличан став је изнио и секретар за привреду Данко Шаранчић, који је подвукао да је овогодишњи Агробуџет историјски искорак.

– Агробуџет износи више од милион евра, што је један веома озбиљан износ и, ако се може тако рећи, историјски искорак, казао је Шаранчић. 

Он је истакао да то директно значи, већа подршка за сточаре, произвођаче млијека, сира и меса, воћаре и ратаре, за произвођаче органске хране, младе пољопривреднике и жене власнице газдинстава, за новорођену дјецу и младе брачне парове на селу. 

-По први пут, планирана је  подршка у овчарству, свињарству и узгоју живине, као и директну подршку пчеларству, казао је Шаранчић.

-Ове године, брачни парови који живе на селу, баве се сточарством и пољопривредом, млађи су од 35 година и нису запослени, могу да рачунају на бесповратну помоћ у износу од седам хиљада евра, казао је Шаранчић. 

Оно што ја могу да обећам и да чврсто станем иза својих ријечи, јесте, да ће се сваки цент ових средстава дијелити праведно, рационално, јавно и потпуно транспарентно, кроз 22 агробуџетске мјере, закључио је Шаранчић и истакао да ће за сваку мјеру бити објављен јавни позив.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here