ИМЕ ЕЛДИНА ХРАПОВИЋА ДА БУДЕ У УЏБЕНИЦИМА ИСТОРИЈЕ

0
118

Током свечаности која је приређена поводом преименовања некадашње Бобовске улице у улицу Пилота Елдина Храповића дата је иницијатива да се примјер страдања и смрти младог пилота нађе у уџбеницима историје. У присуству чланова породице Храповић, представника локалне управе, предсједника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића, пилота и пријатеља, као и бројних грађана Пљеваља, откривена је табла са именом Елдина Храповића.

-Пилот Елдин Дино Храповић је рођен на данашњи дан 1965. године овде у Пљевљима, од оца Халила и мајке Нафије. Његови родитељи су га подизали заједно са његовом сестром и братом, васпитавши га да буде добар и честит човјек. Да су у томе успјели свједоче бројна сјећања наших грађана о поступцима и понашању младог пилота Храповића, како овде у Пљевљима, тако и током његовог школовања и рада у касарнама на простору некадашње Југославије. Војници некадашње Југословенске народне армије из Пљеваља који су имали сусрет са нашим пилотом Елдином, сјећају се како им је нудио помоћ док су се налазили на одслужењу војног рока. Та сјећања говоре да се понашао као старији брат према млађој браћи. Не постоје војници који причају другачије, казао је предсједник Општине Пљевља др Дарио Вранеш уз објашњење да ће се заложити да се име Елдина Храповића помиње широм Црне Горе.

-Пилот Елдин Храповић је са поносом носио официрску униформу. Испоштовао је дату ријеч и заклетву према држави и народу. То су увијек знали да цијене Пљевљаци. Показали су поштовање и тог несрећног јунског дана 1991. године, када смо се праштали од нашег Елдина. Читав град је изашао да га испрати на вјечни починак. Као осмогодишњи дјечак сам посматрао непрегледне колоне Пљевљака који одају пошту храбром пилоту. Нисмо се тог дана дијелили јер нас је све ујединио бол и туга. Нисмо ни могли да се дијелимо јер је Елдин био човјек који је увијек зближавао људе. И данас нас опет окупља и уједињује, а ми му са овим чином одајемо поштовање. Наше данашње окупљање говори да ће се име Елдина Храповића и даље поштовати како у Пљевљима, тако и у читавој Црној Гори и шире, казао је Вранеш.

-Са позиције предсједника Општине Пљевља учинићу све да се храбри подвиг Елдина Храповића не заборави. Иницираћу уз подршку Скупштине општине Пљевља, код Министарства просвјете да се његово име нађе у уџбеницима историје. Имамо право да тражимо да наша дјеца, када буду учила лекције о дешавањима током несрећног грађанског рата, уче и о људском поступању нашех храброг пилота, казао је Вранеш.  

Да ће помоћи да се име Елдина Храповића нађе у школским уџбеницима дао је и предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић, који је казао да је обавеза да школарци уче о људима какав је био Храповић.

-Имена храбрих витезова, часних људи, честитих јунака, треба да буде обавезно штиво за младе генерације у Црној Гори како би знали како се брани и поштује држава, казао је Мандић уз појашњење да је почаствован што присуствује свечаности поводом давања имена улици по пилоту Елдину Храповићу.

У име пилота, који су допутовали из Подгорице и Београда, о Елдину Храповићу говорио је његов класић Перо Вукашиновић.

-Његов хеликоптер је погођен са земље пројектилом. Био је то један рутински лет превожења савезних цариника. Погинуо је са својим колегама, пилотима, Јоргићем и Шандором, казао је Вукашиновић и поручио да је Елдин прешао у небеску ескадрилу и да ће бити вјечно упамћен као честит и храбар човјек.

Иницијатива да се Бобовска улица преименује у улицу Пилота Елдина Храповића поднијета је још 2014. године, али је тадашња већина у локалном парламенту, коју су чинили одборници ДПС-а, Бошњачке странке и СД-а, ћутала пуних девет година. Иницијатор овог подухвата Есад Мемић Зрца у неколико наврата је обнављао захтјеве али није било помака. Тек прошле године, нова скупштинска већина је дала зелено свјетло. Предложена одлука је потом једногласно усвојена крајем децембра мјесеца.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here