У ПРОШЛОЈ ГОДИНИ АГРОБУЏЕТ УСПЈЕШНО РЕАЛИЗОВАН

0
83

Шездесет одсто новца усмјерено за сточарство

Секретаријат за привреду Општине Пљевља је у току 2023. године, укупно кроз све мјере општинског агробуџета, подржао 1.853 пољопривредна газдинства. Укупан износ одобрених буџетских средстава, закључно са 31. децембром прошле године, по свим захтјевима,  био је 613.745,74 евра, тако да је реализација агробуџета Општине за 2023. годину на нивоу од 97%.Нешто више од 60% агробуџетских средстава подршке усмјерено је у сектор сточарства.

-Подржано је 114 пољопривредних газдинства за производњу 2.146.937 литара млијека које су одкупиле регистроване мљекаре, 463 произвођача сира и 332 газдинства која узгајају приплодна грла или грла за тов, као и 38 газдинстава за набавку апарата за мужу и чување млијека. Шест младих, регристованих пољопривредних произвођача  почетника подржано је са по пет хиљада евра, на основу јавног позива и позитивно оцијењених бизнис планова за унапређење сопствене пољопривредне производње. Ова мјера је уведена по први пут у 2023. години, казао је секретар Секретаријата за привреду Данко Шаранчић и додао да су се остали захтјеви по којима су одобрена средства подршке, односили на секторе воћарства, пчеларства, ратарства, повртарства, прераде производа, набавку механизације и опреме, као и за осигурање производње.

-Сви одобрени захтјеви за подршку из општинског агробуџета, без изузетка, поднијети су од стране носиоца пољопривредних газдинстава, који су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, у складу са чланом 20 и чланом 31 Закона о пољопривреди и руралном развоју, закључио је Шаранчић.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here