ПОТРЕБНО ЛИЈЕПО ВРИЈЕМЕ ДА ГОДИНА БУДЕ РОДНА

0
247

Априлско цвјетање ризик за род

Топли прољећни дани који су у Пљевља стигли много раније него што је убичајно пријете да Пљевљаке и ове године оставе без рода воћа. У самој пљеваљској савјетодавној служби за воћарство кажу да ће стабла воћа одржати род ако и у наредном периоду буде лијепо вријеме. 

-Имали  смо и у претходним годинама ситуације када би воћке цвјетале почетком априла. Дешавало се да лоше вријеме уништи род али је било случајева и када би се род одржао. Исто правило важи и за ову годину. Сада је битно да у наредном периоду буде лијепо вријеме, речено нам је у поменутој служби. 

Последњих дана на читавом простору пљеваљске општине трешње, крушке и шљиве цвјетају. Од појединих буковичких домаћина смо дознали да постоји велики ризик за шљиве, посебно што ни прошле године није било рода. У овом селу постоји изрека, да кад шљиве цвјетају у априлу, плодова нема ни у крилу. Када цвјетају у мају, плодова има у сваком крају. 

У сваком случају већ почетком маја ће се знати хоће ли шљиве задржати плодове или ће исте и ове године остати без рода. Слаб род у 2022. години и не постајање рода током прошле године, довело је до поскупљења алкохолних пића, па се шљивова ракија тренутно продаје по десет евра.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here