ДАНАС ПРАЗНИК СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ МАРИНЕ-ОГЊЕНЕ МАРИЈЕ

0
432

Пострадала у гоњењу Хришћана у вријема цара Диоклицијана

ДАНАС ПРАЗНИК СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ МАРИНЕ-ОГЊЕНЕ МАРИЈЕ

Вјерници Српске православне цркве данас славе Свету великомученицу Марину, или у народу познату под именом Огњена Марија. У пљеваљском крају црква у Буковици-Пипери  посвећена је овој светитељки. Међутим, ни током данашњег дана, због забране окупљања усред корона вируса, вјерници се неће окупљати код ове светиње и поред чињенице да је то била пракса претходних година.

Света Марина рођена је крајем трећег вијека, током владавине цара Диоклецијана у Јужној Анадолији, у Антиохији. Као јединица незнабожачких родитеља, крстила се у 12. години, због чега је се отац одрекао.

Због вјере у Господа, после тешких мука, посјечена је мачем у 16. години овоземаљског живота. Њене мошти су  чудотворне и исцјелитељске, па су одувјиек поштоване.

У народу постоји вјеровање да је Огњена Марија сестра Светог Илије и Светог Пантелејмона. Као и они, спада у огњевите свеце. У пљеваљском крају повезују Огњену Марију и Светог Илију у једну породицу са Светом Маријом Магдалином – Благом Маријом. Пошто се славе са размаком од по два дана, а у већини случајева Огњену Марију и Светог Илију прате велике врућине, а на дан Благе Марије пада киша, народ каже „да би Огњена Марија и Свети Илија све спалили да Блага Марија кишом не ублажи.“

Међу Србима постоји иначе правило да је славе сви који су имали штете од грома и олује. Нико не ради, поготово жене, јер се сматра да данас ниједан посао не може донијети срећу.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here