СТАНОВНИЦИ РАНЧА ОГОРЧЕНИ ЈЕР ИМ ЗЕМЉИШТЕ НИ НАКОН ЧЕТИРИ ГОДИНЕ НИЈЕ ПЛАЋЕНО

0
87

Блокираће гранични прелаз за првомајске празнике

Мјештани пљеваљског села Ранче, током првомајских празника, блокираће истоимени гранични прелаз, јер им Влада Црне Горе ни након четири године није исплатила новац за земљиште на коме је саграђен гранични прелаз. Становници овог села посебно су огорчени на понашање МУП-а, као и Управе за катастар и државну имовину, подручне јединице Пљевља. Истичу да су преварени и да је њиховом стрпљењу дошао крај, као и да неће дозволити да неко узурпира њихову имовину, а да они добијају само празна обећања. 

-Прво је извођач радова ушао нелегално у наше парцеле, гдје је процес експропријације знатно касније започет. Сви су нас излагали. Рекли су да ћемо добити правичну накнаду и нови приступни пут у село. Понуђена нам је накнада по квадратном метру јe много мања у односу на 2018. годину, када су нам одузимали исту земљу за проширење магистралног пута. Остали смо и без приступног пута за село и даље идемо преко граничног прелаза да би дошли у село, иако су нам куће на територији Црне Горе, наводи се у саопштењу мјештана села Ранче.

Житељи Ранча наводе да им је незаконито онемогућено да користе своје парцеле, чиме им је директно причињена штета и да немају економски интерес да користе предметне парцеле које су у поступку експропријације у цјелости. 

-Иако је Управни суд вратио читав поступак на поновно одлучивање, а Министарство финансија три пута поништавало рјешење првостепеног органа, представници Управе за катастар и државну имовину не желе, из њима знаних разлога, да формирају нову комисију која ће изаћи на лице мјеста, утврдити правичну накнаду за експроприсане непокретности и примјенити члан 8 Закона о експропријацији. Вјештаци који су присуствовали расправи изјавили су да је евидентно дошло до промјене цијена пољопривредног земљишта и шумских засада задњих година и да ће се на лицу мјеста изјаснити о члану 8 Закона о експропријацији. Без обзира на све наведене чињенице, несагледавања стања на лицу мјеста, иако је задњи пут од изласка комисије изградња граничног прелаза била у току, службено лице Управе доноси рјешење које је потпуно идентично са оним из 2021. године, наводи се у саопштењу.

Они указују да постоје основне сумње о извршеном кривичном дјелу злоупотреба положаја од стране више службеника Управе за катастар и државну имовину и позивају тужилаштво да предузме активности.

-Поднијећемо тужбу и против Електродистрибутивног система за ћутање администрације, јер нам у законском року нису доставили документацију везану за прикључење електричне енергије за потребе граничног прелаза, а трафостаница  је изграђена на нашем имању, казали су мјештани.

Изградња Граничног прелаза „Ранче”, који се налази на правцу Пљевља-Пријепоље, започета је у августу мјесецу 2020. године. Прошле године гранични прелаз је званично отворен уз присуство представника Европске уније, која је за изградњу објекта обезбиједила око 2,5 милиона евра. Тада је дато обећање да ће се проблем са власницима земљишта ријешити, али од тога није било ништа.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here