ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ МИЛЕШЕВСКИ СЛУЖИО У МАНАСТИРУ СВЕТЕ ТРОЈИЦЕ

0
85
Screenshot

Бити Христов сапутник и савременик највећа је мудрост

Пете недеље Великог Васкршњег поста Његово Преосвештенство Епископ милешевски Атанасије служио је Свету архијерејску Литургију у пљеваљском манастиру Свете Тројице. Саслуживали су настојатељ манастира Свете Тројице игуман Зосима, јеромонаси Јован и Матеј и протођакон Иван Савић. Вјерни народ пљеваљског краја приступио је Светој Чаши и причестио се Христовим Тијелом и Крвљу.

– На свакој Божанској Литургији ми се придодајемо богочовечанској заједници, заједници Богочовечанског сабрања, где је Христос предводитељ а усмерење, увек је, Царство Небеско. Нама је потребно умеђе живљења, мудрост живљења. Посебно то изискује садашње стање у овоме свету, на читавој планети земљи, казао је владика Атанасије и нагласио да је највећа мудрост да успјемо да будемо Христови сапутници и савременици.

– Кад ми не успевамо да будемо Његови сапутници и савременици Он нам помаже тако што Он постаје наш сапутник и наш савременик. Он је са нама. Кад ми не успевамо да будемо са Њиме Он опет оприсутњује себе да не бисмо били сами, тако да смо увек у стању да чујемо оно што нам Он говори. Читали смо данас из Светог Писма како Господ милостиво прашта нама, као својим синовима и кћерима, указујући нам своју љубав и своју пажњу и када ми посустанемо у идењу за Њиме. Чак и оне од људи одбачене Господ наш примећује и прихвата и признаје за своје кћери и своје синове. Зато би било најбоље да саберемо сву нашу пажњу и да пажљиво читамо оно што нам је дато из Јеванђеља, да се трудимо увек, читајући, да кроз своју пажњу постанемо савременици и да будемо присутни томе догађају, да будемо и ми прави ученици Христови, поручио је владика Атанасије. 

– Идући ка празнику Васкрсења Христовога да прихватимо да будемо са Њиме у свему. Да прођемо са Њиме кроз сва понижења, кроз страдања, и да дочекамо и прославимо празник Светлог Васкрсења Христовог ојачани и припремљени за сва искушења која буду стајала на путу, пред нама, казао је Епископ Атанасије.

Братство манастира Свете Тројице, са игуманом Зосимом, приредило је трпезу љубави у манастирској трпезарији.

Screenshot
Screenshot

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here