ХЛАДНОЋА УНИШТИЛА РОД

0
69

Мраз обрао орахе и шљиве

Овогодишњи род ораха и шљива на простору Пљеваљске општине је већ обран. Талас хладноће, који је наишао у ноћи 20. априла у потпуности је уништио род ораха и шљиве, док ће највјероватније, за сад, плодови јабука и крушака опстати. Слана и јак мраз уништили су чак и лист ораха, па су ових дана крошње стабала добиле црну боју.

У Метеоролошкој служби су нам потврдили да је први дио априла био сушан, али и да ни у другом дјелу није било много падавина. Кише је било практично толико да се хладноћи олакша да уништи род ораха и шљива, јер приликом спустања температуре на минус три степена, лист и бехар воћа је био натопљен водом од кише.

-Током априла укупно је пало 32 литра воде по метру квадратном. Прве падавине су се десиле 2. априла, када је за 24 часа пало 4,7 литара. Потом до 17. априла није било падавина. 17. априла је потом пало 13 литара и то су најобилније падавине. 18. априла је пало 4,5 литра – наредна два дана количине воде су биле мање, а јуче је пало 7, 2 литра по квадратном метру, тврде у поменутој служби.

У Метеоролошкој служби смо добили објашњење и због чега је род воћа страдао иако температура није била нижа од минус 3 степена.

-Током 20. априла температура је дуго остала у минусу. У поноћ је измјерена температура минус 1 степен. Ниске температуре су остале током читаве ноћи и у јутарњим сатима. У 8 сати и 30 минута измјерена је температура од минус 1 степен. Најнижа температура је била минус 3 степена изнад земље а минус 8 степени при земљи. У селу Косаница измјерена је тепература од минус 10 степени, објаснили су нам у овој служби.

Ранија упозорења да је рано цвјетање шљиве велики ризик, нажалост показало се као тачно. Народна изрека да кад шљиве бехарају у априлу, шљива нема ни у крилу, још једном је потврдила вишедецениско искуство да је најбоље када шљиве на простору пљеваљског краја цвијет покажу почетком маја. За Пљевљаке посебно је тешко што је род шљиве био јако лош и током прошле године.  

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here