БИБЛИОТЕКАРИ ТРАЖЕ  ДА СЕ ОДБАЦИ ИМЕНОВАЊЕ БОЈАНЕ ЂАЧИЋ

0
63

Одборници због коалиционог споразума улазе у  безакоње

Запослени у Народној библиотеци „Стеван Самарџић“, који се не слажу са именовањем Бојане Ђачић на мјесто директора ове установе, упозорили су одборнике локалног парламента да би гласањем за Ђачићеву починили незакониту радњу. Још једном су  упозорили  на незаконите радње у овој установи, као и да преступници неће избјећи кривичну одговорност. 

-Да ли је индикативније избјегавање новинара или давање изјава у којима се показују као недорасли ситуацији, или пак, инсистирање на коалиционом споразуму без обзира на чињеницу да он значи дубоки неспоразум са законима Црне Горе, а можда и неспоразум са грађанима који су их на те позиције довели. Оно што нарочито изненађује јесте изостајање било каквог одговора од стране Секретарке Секретаријата за културу, социјална и друга питања, којој смо се о незаконитостима у Библиотеци обраћали више пута, а која, између осталог, „врши управни надзор над јавним установама којима је оснивач повјерио обављање послова од јавног интереса“.

Ми, сви који се оглашавамо, били смо предмет неприличног опхођења Бојане Ђачић, која од 3. јануара 2024. године узурпира мјесто в.д. директора Библиотеке, али је у овом тренутку много важније упозорити на Анекс II „који не производи правно дејство…“, а којем претходе, и за који се касније вежу, све друге противзаконите активности. Од представника локалне самоуправе игнорише се чињеница да Бојана Ђачић, у позицији у којој се нашла својом кривицом, не може да потпише ни најбезначајнији акт а да се још дубље не увуче у мрежу безакоња, заједно са надлежним органима  локалне самоуправе – Савјетом НБ „Стеван Самарџић“, надлежним Секретаријатом, Одбором за избор и именовање, одборницима… Сама чињеница да је кандидовала Извјештај о раду, а прије тога Програм рада, говори у прилог томе да је она од стране скупштинске већине подржана у безакоњу. Овим актима свакако ће се бавити, поред управне, и финансијска инспекција, наводи се у саопштењу и додаје да кривична одговорност починилаца је неизбјежна када се недвосмислено и брутално гази Закон и оглушује се о обавезу одговорног односа према Библиотеци, запосленима у њој, грађанима и јавности Црне Горе која је упозната са сазнањима до којих су дошли запослени, а која за  одборнике изгледа нису довољна.

– Ситуација је управо обрнута – ви треба да докажете да поштујете своје грађане, Библиотеку и Закон! Имамо ситуацију у којој одборници признају да су „наши разлози основани“ као да откривају Америку, али нам ипак препоручују сизифовски пут, док они бирају онај којим су заогрнути неки нама невидљиви разлози.

Анекс, господо – Анекс! Пролази ће ваши бити ужи, разлози све тањи, а ви све видљивији, наводи се у саопштењу.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here