ДОБАР РАД УПРАВЕ ЛОКАЛНИХ ЈАВНИХ ПРИХОДА ДОНИО ФИНАНСИЈСКУ СТАБИЛНОСТ ОПШТИНИ

0
82

Корисници субвенција морају плаћати обавезе према Општини

Током јавне презентације од стране предсједника Општине Пљевља др Дариа Вранеша и директора Управе локалних јавних прихода Влада Џуверовића саопштено је да су сви општински приходи у последње три године порасли. Посебно је прошла година била успјешна у убирању, како сопствених, тако и уступљених прихода. Да би се наставило успјешно са пословима убирања локалних прихода, предсједник Вранеш је истакао да мора да постоји одговоран однос према послу, упутивши јавно похвалу запосленим у поменутој служби на челу са директором Џуверовићем. 

-Општина Пљевља је локална управа која има највећа давања према грађанима у читавој Црној Гори. Обезбиједили смо дјечије додатке за сву дјецу, субвенционишу се вантјелесна оплодња, обезбјеђују се субвенције за рјешавање стамбеног питања, а нигдје нема у читавој Црној Гори да се обезбјеђује подршка од деведесет одсто трошкова за постављање фасада у оквиру пројекта Енергетске ефикасности. Помаже се мала привреда, а имамо и највећи агробуџет у читавој Црној Гори. Да би се успјешно наставило са овим активностима, неопходно је да и грађани имају одговоран однос према општинској управи и да уредно измирују своје обавезе. Потребан је ред и рад. Ове двије ријечи не могу да иду раздвојене, јер без реда нема ни квалитетног рада. Сви они који желе да користе субвенције, морају платити порез, казао је Вранеш и истакао да ће општинска управа у наредном периоду наставити да помаже рад Управе локалних јавних прихода. 

-У овој служби имамо запослено 14 лица. Могу слободно да кажем да је то једна од најуспјешнијих општинских служби, коју ћемо и у наредном периоду помагати да буде још боља, казао је Вранеш и додао да ће се сви приходи контролисати и да ће се посебно ставити акценат на приходе који долазе по основу коришћења природних богатстава, упозоравајући да су приходи од рудника олова и цинка „Градир Монтенегро“ прениски и да више плаћају новца у приморским областима концесионари на камен, него што се у овом руднику плаћа на концентрат олова и цинка. 

-Имамо раст свих извора финасирања у последње три године. Посебно је битно што смо у прошлој години имали изузетно добру наплату сопствених прихода у односу на претходну годину. Тако је у прошлој години била планирана наплата од 9 250 050, а наплаћено је је 8 754 913 евра, односно 94, 64 процента од плана. У 2021. години је била приближна наплата и те године је планирана наплата 6 991 662 евра и остварен је план од 92, 44 евра. У 2022. години наплата је опала, па је иста износила 71,56 процената, казао је Владимир Џуверовић. 

-Имамо раст наплате пореза на непокретности у 2023. у односу на 2022. години од 87,59 процента, као и раст у односу на 2021. годину у износу од 43,60 процента, казао је Џуверовић и истакао да је у прошлој години по овој основи наплаћено од правних лица 3 308 712  и од физичких лица 422 734 евра. 

Џуверовић је појаснио да је у прошлој години било 38 366 утврђених рјешења, као и да је на тај број рјешења било свега 13 жалби, што је знатно мање него у претходним годинама и што говори о стручности и преданом раду запослених. Он је казао и да је у прошлој години било 329 рјешења о принудној наплати, што је значајно више него у претходним годинама. 

Он је подржао став Вранеша да поједине приходе треба преиспитати али је истакао да су током прошле године милионски износи наплаћени по основу накнаде за заштиту и унапређење животне средине (3,226 милиона), накнада за коришћење природних добара (5,843 милиона) и порез на доходак физичких лица у износу(4,505 милиона). 

-Увећање прихода по основу накнада за коришћење природних добара постигнуто је захваљујући увећању концесија на коришћење шума. Тако је по основу концесија на шуме приходовано 4,255 милиона евра, казао је Џуверовић и појаснио да ће се и у наредном периоду ићи на унапређењу наплате прихода.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here