ОТКУПНЕ ЦИЈЕНЕ МЛИЈЕКА ПОДИЋИ НА 60 ЦЕНТИ ПО ЛИТРУ

0
84

Сточари у Србији у знатно бољем положају

Црногорски сточари у производњи млијека не могу парирати произвођачима из Србије, јер су услови производње, откупне цијене и премије на музна грла у Србији знатно боље. Откупне цијене млијека у Србији се крећу око 66 динара, а у Црној Гори у централним дјеловима до 54, а у сјеверним дијеловима до 44 цента. Држава Србија обезбјеђује премије по музном грлу у износу од 350, а Црна Гора свега 100 евра. 

Када су у питању услови производње кабасте хране и житарица, није могуће правити никаква поређења, јер су услови у Србији далеко бољи. 

-Нажалост имамо откупне цијене млијека на сјеверу од око 42 до 44 цента и у централним дијеловима у износу од 52 до 54 цента. Та цијена није задовољавајућа и мислим да би основна откупна цијена требала да буде 60 центи у читавој Црној Гори, казао је у изјави за „ПВСВИТАЊЕ“ предсједник Уније сточара сјевера Милко Живковић уз појашњење да су садашње цијене јако ниске и да не одговарају потребама произвођача млијека. 

-Када кажем 60 центи, онда мислим да уз ту цијену остану премије које даје Држава и локалне управе, казао је Живковић не упуштајући се да детаљно коментарише однос Србије према пољопривреди и сточарству и однос државних власти Црне Горе. 

-Што се тиче односа према селу у Србији и у Црној Гори, тај се однос не може коментарисати, јер Србија има јако озбиљнију политику, казао је Живковић и појаснио и да су услови у Србији много повољнији за производњу.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here