ДОНИЈЕТА НАРЕДБА О ПРЕДУЗИМАЊУ ПРЕВЕНТИВНИХ МЈЕРА ЗАШТИТЕ ОД ПОЖАРА НА ПОДРУЧЈУ ОПШТИНЕ ПЉЕВЉА

0
91
Screenshot

На основу  Члана 6. и 42. Закон о заштити и спашавању ( ,, Сл.лист РЦГ“ бр. 13/07 ,  5 /08,  32 /11, 54 /16 , 146/21, 3/23),  Члана 89. Статута општине Пљевља  и ,,Сл.лист ЦГ – општински прописи. бр. 46/2018 доносим:

НАРЕДБУ

    О предузимању превентивних мјера заштите од пожара на подручју општине Пљевља.

I    ОПШТЕ ОДРЕДБЕ

У циљу предузимања превентивних мјера заштите од пожара, спашавања људи и имовине угрожених пожарима, општински органи, Служба заштите, предузећа, установе и друга правна лица као и грађани, дужни су да одмах предузму мјере на отклањању опасности од настајања пожара, а у случају избијања пожара приступе организованом гашењу. 

Сви субјекти на територији општине Пљевља дужни су спроводити заштиту од пожара организовано и непрекидно, а нарочито на мјестима и објектима гдје су изражене могућности настајања пожара, због метеоролошких и других услова, као  и у случајевима  јављања елементарних  непогода.

Наређене мјере стриктно спроводити у периоду од  01.07. до 30. 10.2024. године, када су и могућности за настајање пожара изражене због  метеоролошких услова, нарочито на отвореном простору.

Организовање и спровођење наређених мјера вршиће се у свему по Закону о заштити и спашавању,

( ,, Сл.лист РЦГ“ бр. 13/07 ,  5 /08,  32 /11, 54 /16 , 146/21, 3/23),  плану  заштите од пожара који је донијела СО Пљевља, планова ЗОП-а предузећа, установа и других правних лица, као и ове наредбе.

II  МЈЕРЕ ЗА ОТКЛАЊАЊЕ ОПАСНОСТИ ОД ПОЖАРА

1. Предузећа и друге организације дужни су:

-Ажурирати постојеће планове заштите од пожара, и на основу истих донијети оперативни план појачаних мјера заштите од пожара за наведени период, у којем ће обухватити и мјере из ове наредбе.

-Извршити преглед постојеће противпожарне  опреме, нађене недостатке отклонити тако што ће се дотрајала и застарјела замјенити  новом и савременијом.

-Преко средстава информисања и на други начин стално  радити на упознавању са опасностима и мјерама заштите од пожара. 

-Лица која раде на пословима заштите од пожара ангажовати на утврђивању пожарних опасности и предузимању мјера да се ове опасности отклоне.

-Обезбиједити телефоне за дојаву пожара, а све ватрогасце, чуваре, портире и дежурна лица упознати са телефонским бројевима на које могу пријавити пожар, Служба заштите (123).

-Све запослене  упознати са опасностима од пожара и исте обучити у руковању средствима и опремом за гашење пожара.

-На видним мјестима поставити табле упозорења о опасностима од пожара.

-Извршити потпуно и детаљно рашчишћавање дворишта, складишних простора, плацева и осталих површина.

-Редовно косити траву и исту одмах уклањати као и друге материјале који могу бити узрок пожара.

-Све унутрашње саобраћајнице довести у стање да се могу користити за несметано кретање ватрогасних возила.

-Извршити детаљан  преглед електричних инсталација, нађене недостатке отклонити  и довести у исправно   стање.

-Свакодневно након завршетка радног времена, уклањати запаљиве материје као и сав отпадни  материјал  из радних просторија, улаза, пролаза и близине објекта.

-Спровођењу ових мјера приступити одмах, а за реализацију су одговорни руководиоци правних лица.

2. ДОО ВОДОВОД“- Пљевља, у обавези је да изврши преглед спољашње градске хидрантске мреже, и да исту одржава у исправном стању у складу са техничким нормативима  хидрантску мрежу.

Рок: Трајан

3. ДОО. „ВОДОВОД“ Пљевља, дужно је држати у исправном стању цистерне за превоз воде и у случају пожара већих размјера исте ставити на располагање Служби заштите ако то она затражи.

Рок: Трајан

4. ДОО „ЧИСТОЋА“ Пљевља дужно је извршити уређење свих зелених површина, паркова, шеталишта које се налази у границама ГУП –а, и да све запаљиве материјале редовно уклања депонује на за то одређено мјесто ( сасушену траву, као и опало лишће и грање).

Рок:  01.07.2024. године.

5. ДОО ЧИСТОЋА“ Пљевља обавезно је контролисати депонију смећа  и држати под контролом пожаре који се јављају.

6. ДОО „ЧИСТОЋА“ Пљевља дужно је држати у исправном стању цистерне за превоз воде и у случају пожара већих размјера исте ставити на располагање Служби заштите ако то она затражи.

Рок: Трајан

7. Скупштине власника стамбених зграда дужне су:

-Довести у исправно стање противпожарне хидранте и остала противпожарна средства и опрему.

-Расчистити заједничке дијелове зграда: подруме, таване, степеништа и из истих уклонити непотребан материјал који може изазвати пожар.

-Кључеве од лифта, помоћних просторија, електроормара, подрума, тавана, хидрантских ормара држати код станара у приземном спрату.

   ​Рок: 01.07.2024.године.

8. ЦРНА ГОРА ПУТ“ АД – Секција за путеве Пљевља, дужна је редовно одржавати магистралне путне правце  који се налазе на територији општине Пљевља и редовно уклањати сушену  траву и коров који се налазе у непосредној близини пута. 

              Рок: одмах  и  сталан  задатак.

9. Служба заштите и спашавања општине Пљевља дужна је да изврши детаљан преглед опреме и средстава за гашење пожара  и све недостатке одмах отклони, да предузме све мјере и активности  ради побољшања интервентне спремности службе.

10. ДОО ЦЕДИС  Регион 7 Пљевља, дужан је успоставити појачану службу дежурства како би се у случају потребе, а на захтјев ЦБ Пљевља или Службе заштите могла извршити редукцију  напајања струјом  одређених  потрошача.

11. Завод за хитну медицинску помоћ Подгорица ПЈ Пљевља, дужан је држати у приправности једносанитетско возило са стручном екипом  које ће на позив командира Службе заштите бити ангажовано  за пружање медицинске помоћи.

12. Управа за газдовање шумама и ловиштима  Црне Горе Пљевља, дужна је да предузме све          мјере и радње у складу са Законом о шумама на плану заштите шума од пожара,  а у случају избијања пожара одмах предузети мјере и активности на његовом гашењу.

13. Сви концесионари и власници шума дужни  су да  предузму  све активности заштите  шума од пожара, а у складу  са преузетим  обавезама  из  Уговора  о концесијама и Законом о шумама.

14. МУП – Директорат за заштиту и спашавање , Подручна једиица  Пљевља, дужан је извршити надзор над мјерама ЗОП-а и све субјекте упозорити да су дужни да поштују  мјере заштите од пожара прописане Законом и  овом  Наредбом.

ЦБ Пљевља да у складу са својим овлаштењима у сарадњи са надлежним тужилаштвом предузме мјере и радње за откривање починилаца дјела која доводе до изазивња пожара на отвореном те опште опасности.

15. КОМУНАЛНА ПОЛИЦИЈА– Дужна је да у оквиру својих надлежности врши контролу и спроводи мјере у области превоза и депоновања комуналног и другог отпада, одржавања и коришћења депонија и одржавања јавних површина.

              Рок трајан, а нарочито у периоду од 01.07.2024.године.

Ову Наредбу објавити у „Пљеваљским новинама“, на Радио телевизији Пљевља и сајту Општине и локалним порталима.

-Ова Наредба ступа на снагу наредног дана од дана доношења.

                                                                                                          Предсједник општине

                                          др Дарио Вранеш

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here