ДПС ОСЛАБИО И НА ПОСЛЕДЊИМ ЛОКАЛНИМ ИЗБОРИМА

0
134

Заговорници антисрпске политике желе да оживе ДПС

Иако је Демократска партија социјалиста доживљела нове поразе на локалним изборима у Будви и Андријевици, најчешће се могу чути коментари да је ДПС задржао своје бираче. Такве тврдње нису тачне, што се може видјети и по чињеници да ова партија има значајно мање одборничких мандата али и освојених гласова. Тако је на примјер у Будви, на недавно одржаним локалним изборима, ДПС освојио непуних двадесет одсто гласова, а 2022. године 26 процената. Притом ове године је била мања излазност него прије двије године. На локалним изборима у октобру 2022. године на изборе је изашло 62 процента уписаних гласача. На овогодишње локалне изборе је изашло 58 процената, што показује да је ДПС –у ишла на руку мања излазност када је у питању број освојених одборничких мандата. Међутим, и поред мање излазности ДПС је освојио мање мандата него 2022. године. Тако је прије непуне двије године, заједно са коалиционим партнерима освојио девет мандата а ове године приликом самосталног наступа освојено је седам. Његови доскорашњи коалициони партнери су на овим изборима освојили један мандат, што је укупно осам мандата и мање је од претходног резултата. 

Када је у питању Андријевица, на изборима 2020. године ДПС је освојио 15, а ове године 11 одборничких мандата. 

Међутим, и поред ових података постоји велики број оних који тврде да ДПС постиже добре резултате. Први припадају оној групацији који би жељели да обнове политику ове партије у Црној Гори, посебно када је у питању антисрпска хистерија и непријатељски став према овом народу и посебно према Србији. Та групација би жељела да што даље држи Црну Гору од Србије али и да у потпуности обесправи српски народ. Притом они се упорно крију иза приче о грађанској држави, али по рецепту ДПС-а гдје неће бити Срба. 

Друга групација су они који не желе да се политичка сцена прочисти, како на локалном нивоу тако и на државном. Они желе да грађане Црне Горе упорно држе у страху од ДПС и приче да ће се ова партија вратити на власт. Очигледно да су се те политичке опције уплашиле независних листа које на локалним изборима постижу све боље резултате. Ту групацију чини један број опозиционара из времена ДПС власти. Чији је план био да ДПС оде са власти а да они наставе да чине бројне проневјере, као што су то чинили представници ДПС-а. 

ДПС-у иде у прилог подијељеност између садашњих политичких субјеката који чине већину, што му омогућава и да задржи одређено бирачко тијело. Став садашње власти да се сузбије сваки вид било какве осветничке политике, многи у Црној Гори доживљавају као слабост. Тако да један број бирача вјерује да они немају никакву одговорност за бројне злоупотребе које је починио ДПС. 

У сваком случају снага ДПС-а опада. Што буде спорије опадање њихове политичке моћи, то ће бити све тежи опоравак. С друге стране тешко је уопште очекивати опоравак ове партије, јер западноевропске земље у Демократској Црној Гори и Европи сад имају замјену за ДПС.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here