СРПСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ПОДРЖАЛЕ ДЕКЛЕРАЦИЈУ ДОНИЈЕТУ НА СВЕСРПСКОМ САБОРУ У БЕОГРАДУ

0
133

Са Конференције српских националних организација из земаља региона упућена је подршка Деклaрацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, коју су у име Републике Србије и Републике Српске предложиле државне институције уз благослов, молитвено и саборно учешће Српске православне цркве на Свесрпском сабору одржаном у Београду 8. јуна 2024. године. Поменута конференција је одржана у Новом Саду, а на истој су учешће узели Савез Срба Румуније, Самоуправа Срба у Мађарској, Национални савјет Срба Словеније, Српско народно вијеће Хрватске, Заједничко вијеће општина Вуковар Хрватска, Удружење Срба Хрватске, Асоцијација стваралаца Републике Српске, Одбор за заштиту права Срба у Федерацији Бих, Координациони одбор Срба из Мостара, СНП „Избор је наш“ из Републике Српске, Национални савјет Срба из Сјеверне Македоније, Српско-црногорско друштво „Морача-Розафа“ из Албаније и Српски национални савјет из Црне Горе. 

– Вјековне тежње за слогом и јединством српског народа ријетко су у нашој историји бивале оствариване. Саборност су спречавали спољни утицаји, потпомогнути нашом неслогом. Свесрпски сабор је донио Деклерацију да српски народ представља јединствену цјелину, уз позив на национално помирење и превазилажење националних подјела унутар српског народа. Улога Српске православне цркве у српској историји је кључна и незамјењива у очувању српског националног бића. Њена саборност је узор по коме српски народ треба да гради своје јединство. 

Наша Конференција, коју смо ванредно сазвали како би дали подршку закључцима Свесрпског сабора, својим вишегодишњим активностима свједочи о том жељеном свесрпском јединству без којег нема просперитета, мира и стабилности за српски народ, наводи се у заједничком саопштењу српских организација. 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here