ВЛАДИКА АТАНАСИЈЕ СЛУЖИО СВЕТУ ЛИТУРГИЈУ У МАНАСТИРУ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

0
99

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је у Недељу седму – Светих Отаца Првог Васељенског сабора, 16. јуна 2024. године, Свету архијерејску Литургију у манастиру Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља. Саслуживали су настојатељ манастира Светог Николаја из Прибојске Бање игуман Петар и протођакон Иван Савић.


Честитајући сабранима учешће у Божанској Литургији и наставак празновања Господњег Вазнесења, Епископ Атанасије је у пастирској беседи, између осталог, рекао: – Нама хришћанима најважније је да остваримо што ближе заједништво са Богом. Заједништво, Заједницу Живота са Богом. Много тога је речено о хришћанству, много проповедано, писано, много је проповедника. Много тога је тачно речено, али, као да постоји једна шума речи и проповедника у којој човек може да се погуби, изгуби. У шуми се може лако изгубити посебно ако нису прокрчени путеви. Тако је и што се тиче учења, науке. Зато је неопходно подсећати на оно што је најважније.


– Један је Учитељ, Господ наш Исус Христос, и Црква Његова као учитељица, у којој је Он, због тога је она учитељица. Он предводи Цркву, Он сабира оне који верују у Њега и који су свој живот помешали са Његовим, и заједно живе. Нама је најважније да свој живот помешамо са Христом. Да по Христу размишљамо, по Христу осећамо, по Христу желимо и делујемо по Његовим заповестима и уредбама.
– Господ наш је прославио Оца Небескога, јавивши све о Њему на земљи, поучивши нас, и оставља своје, оно што је Његово, оставља са нама, у нама, да у нама светли, да у нама дејствује Његова истина, Његова радост. И као што је Он прославио оца Небескога, тако је своју славу, светлост своју, оставио у нама и дао нама способност да и ми живимо оним што је Његово, да имамо ту искру, то знање, и ту радост у себи испуњену.


– Када је наш живот помешан са Христом, када смо остварили ту блискост, то заједништво, онда оно што је Христово постаје наше, и зато смо ми онда бесмртни и непобедиви. Она смрт која није могла Њега да заржи неће моћи ни нас.

– Црква, учитељица нашег хришћанског живота ка Царству Небескоме, и данас подсећа на оне који су истински држали заједницу са Христом и овим догађајима које је Он сачинио. Данас помињемо Оце Првог Васељенског сабора, зато што су они сачували истинитост те визије, тог виђења, истинитост вере, појаснио је Епископ Атанасије благосиљајући учеснике Божанске Литургије у манастиру Успења Пресвете Богородице у Сељанима код Пријепоља.


ЕПАРХИЈА МИЛЕШЕВСКА

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here