СТАРА И УСАМЉЕНА ЛИЦА У НЕВОЉИ

0
148

Једно возило Хитне помоћи а таксисти ноћу не раде

Иако је у Пљевљима, као и у сеоском подручју, велики број старих и усамљених лица, многи од њих не могу да се уздају у медицинску и другу помоћ надлежних служби. Посебно је ситуација тешка у ноћним сатима. У периоду од 24 па до 5 часова изјутра у граду нема такси превоза, а на терену је само једно возило Хитне помоћи. 

Већ дужи низ година у Хитној помоћи раде са једним возилом. Уколико ово возило оде у неко село, мора да се чека повратак истог да би се помоћ пружила на другој локацији. Посебно је тешко ако медицинска екипа оде у удаљена села, као што је Бобово, Буковица, села у Мјесној заједници Шула или негдје друго. У таквим приликама из Хитне помоћи траже да се пацијент превезе уз нечију помоћ до њихове службе. Многи усамљени пацијенти позивају таксисте и уз њихову помоћ долазе до здравствених установа. У протеклим годинама дешавало се да пацијент из сеоског подручја позове таксисту да га превезе до Хитне помоћи а потом и да премине у такси возилу. 

Често су таксисти присиљени да пружају помоћ старим лицима да изађу из својих кућа и станова, као и да уђу у возило. Ситуација је посебно тешка у сеоском подручју, гдје у појединим засеоцима живи само по један становник, односно лице коме је неопходна помоћ.  

Проблем је ако некоме позли после 24 часа, односно у периоду када нема такси превоза. 

Током прошле године у ноћним сатима радило је једно такси возило, а ове године не ради ни то возило. Незванично смо дознали да у поменутом периоду нема много посла па је неисплативо ноћу дежурати. 

Наводно посао је опао у моменту када је Комунална полиција пооштрила контролу рада угоститељских објеката и када исти више не смију да раде после 24 часа. Таксисти би били вољни да раде и ноћу али за то би тражили неку врсту субвенције, коју би давала локална управа. 

За почетак би било добро да Хитна помоћ добије још једно возило, односно да на терену буду двије медицинске екипе и да медицинска помоћ не зависи од такси службе. 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here