У СРПСКОЈ КУЋИ У ПЉЕВЉИМА ОДРЖАНА АКАДЕМСКА  ТРИБИНА „ДВА ВЕКА ЛЕТОПИСА МАТИЦЕ СРПСКЕ“ 

0
156

У организацији Српског информативног културног центра „Свети Сава“ и Српског културног клуба „Патријарх Варнава“ у Српској кући је одржана Академска трибина „ДВА ВЕКА ЛЕТОПИСА МАТИЦЕ СРПСКЕ“. О самом часопису, као и о манифестацији „Српско културно љето у Пљевљима“, говорио је Будимир Дубак, док је о историјату и двовјековном трајању Летописа говорио предсједник Матице српске Драган Станић и уредник Селимир Радуловић

Они су подсјетили да је Летопис Матице српске покренут далеке 1824. године. Уређиван је  у Новом Саду а штампан у Будиму. Према расположивим подацима, у Европи, па и читавом свијету, најстарији је књижевни часопис. Последњих двјеста година штампан је под различитим именима али никада није дошло до прекида у излажењу. 

Посебно је наглашено да су Срби преко Саве и Дунава успјешно основли своју Матицу и да је иста најстарија међу Словенским народима, као и да су друге матице осниване по угледу на Матицу српску у Новом Саду. 

Током трибине  стихове из својих пјесама су говорили Драган Станић, Селимир Радуловић, Ненад ШапоњаВалентина ЧизмарНаташа Бундало Микић и Перица Милутин

Са новим трибинама организатори манифестације Српско културно љето наставиће 4. јула а манифестација ће трајати до 15. септембра. 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here