СТАРЕ ПРОНЕВЈЕРЕ ЗАТРПАНЕ, „ВРУЋ КРОМПИР“ У РУКАМА НЕМАЊЕ ЛАКОВИЋА

0
211

Најновија вијест из Рудника угља да би неизмјештена Ћехотина могла зауставити производњу угља, опет отвара низ питања. Једно од питања је куда ће у наредном периоду тећи Ћехотина? Колико ће коштати поменути пројекат и има ли времена за измјештање тока ријеке а да се не угрози производња угља?

Када је вршено прво измјештање корита ријеке Ћехотине, оно је потрајало прилично дуго и окончано је крајем 2008. године. И тада је ток ријеке озбиљно засметао експлоатацији угља и мало је фалило да производња угља али и електричне енергије у Термоелектрани буде заустављена. 

У тој хистерији и трци да не дође до прекида производње а самим тим и до енергетског колапса у Црној Гори, није уопште било битно то што је природни ток ријеке нестао, као и што је по пројекту било потребно потрошити максимално седам милиона, а потрошено је укупно 36,7 милиона евра. 

На тај податак остали су сви глуви и нијеми, а неко је добро „зарадио“. Тридесет милиона је више потрошено него што су сви прорачуни говорили да треба за овај посао. 

Све се завршило на смјени дотадашњег Одбора директора и на смјени неколико чланова менаџмента. Тандем, Предраг Бошковић и Вук Роћен су завршили посао али се нико није освртао ко је одговоран за трошење неколико десетина милиона евра. Бошковић је тих дана свуда говорио да се нигдје није срео са таквим криминалом какав је у Руднику угља. Роћен је тврдио да је морао разрјешити неке директоре и довести озбиљне извођаче радова да би се посао завршио. Међутим, профитерима из тог посла није ништа фалило, а и Рудник угља је „успјешно затрпао“ још једну веома озбиљну криминалну аферу. Све је надокнађено уз копање угља, као што је рађено у претходном периоду и како се ради данас. 

И сада је опет Рудник угља у сличној позицији. Пуних 17 година је угаљ експлоатисан и сада пријети опасност да се послови зауставе. Практично „врућ кромпир“ је у рукама садашњег извршног директора Немање Лаковића. Нажалост Лаковић се у овом послу ослања на неке кадрове, који су већ одавно у Руднику угља „слабашне таванице“ и које своју слабост управо вјешто прикривају тонама угља. У сваком случају Лаковић има прилику да покаже своју способност или да велика кривица за неуспјех падне на њега. Нема сумње да одређене групације у случају неуспјеха неће умјети успјешно да пребаце кривицу на Лаковића. То су знали да ураде и претходних година и по томе су јако добро познати. 

За почетак је добро што је актуелни директор Лаковић јавно саопштио да постоји проблем, само сада остаје да се види кога ће изабрати за сараднике у овом великом послу. Тај потез је можда и најтежи, посебно када су у питању кадрови у Руднику угља. 

Према јавно саопштеним подацима Руднику угља је остало око годину и по да измјести Ћехотину из садашњег корита у неко ново, које ће бити ту негдје близу природног корита. Уколико се то не деси Рудник ће обуставити производњу али ће производњу обуставити и Термоелектрана.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here