ПРЕДСТАВЉЕН ПОЧЕТАК РАДА НА СНИМАЊУ СЕРИЈЕ „СВИТАЊЕ” ПО МОТИВИМА РОМАНА МИЛКЕ БАЈИЋ ПОДЕРЕГИН

0
229

У Сали скупштине општине Пљевља одржана је конференција за новинаре на којој је представљен почетак рада на снимању серије „Свитање” по мотивима романа Милке Бајић Подерегин. О будућој серији говорили су предсједник Општине Пљевља др Дарио Вранеш, књижевник Саша Еди Ђорђевић и глумац Иван Вучковић.

–Лично сматрам да неко не може бити интелектуалац из Пљеваља, а да бар једном није прочитао и схватио суштину романа „Свитање”, казао је у уводној ријечи др Дарио Вранеш.

Сценариста Саша Еди Ђорђевић који је већ почео да ради на сценарију казао је да му је изузетна част што је добио повјерење да се бави романом који је од изузетне вриједности не само за Пљевља.

–Надам се да ћу да оправдам повјерење и да то будуће наше заједничко дјело буде права и реална слика живота Пљеваља, ни по бабу ни по стричевима, већ онако како је заиста било, а било је занимљиво, тешко, мучно, како када и исковало је људе који су направили овдје своје насљеднике и Пљевљаци су данас оно што јесу захваљујући својим бившим прецима. Мени је данас велика част што сам добио могућност да радим на овоме, рекао је Ђорђевић.

Глумац Иван Вучковић казао је да је давно разговарао са предсједником општине о екранизацији романа „Свитање” и додао је да је његов задатак био на томе да покрене причу.

–Почетак сваке екранизације је сценарио и ми од овог тренутка крећемо у реализацију серије. Мој задатак је био да пронађемо човјека који је спреман, способан, вољан да се бави епохом. Епоха је увјек и усваком смислу врло захтјевна ствар па и у сценаристичком. Сценарио је основ свега и ми ћемо се у наредном период само тиме бавити. Ја ћу водити рачуна о даљем ангажовању људи када је овај пројекат у питању. Ја сам кроз своју филмску каријеру имао част и задовољство да снимим неколико велики серија и филмова који су се бавили епохом и већ поприлично искуство имам о томе и гдје можемо погријешити и на које ствари морамо обратити пажњу. Епоха има комплексну причу, а ово што ми из романа покушавамо да пребацимо на екран, наравно консултујући још неколико битних информација, биће врло комплексно и мораћемо да ангажујемо људе који су озбиљно спремни да се ангажују у овом пројекту. Овај пројекат неће да трпи никога ко ово сматра неку врсту тезге јер то нећемо да дозволимо, нагласио је Вучковић и додао да је ово прилика да се направи врло занимљива серија. 

Глумац је одговарајући на новинарска питања подвукао да би сниамње филма захтијевало огромну измјену текста и радње као и да би филм трајао најмање три сата, па су се због тога одлучили на смимање серије, објаснио је Вучковић.

Предсједник општине Пљевља др Дарио Вранеш одговорио је да су у Пљевљима изузетно свјесни шта снимање ове серије значи, не само за Пљевља, већ и за комплетан регион.

–Хоћемо да прикажемо Пљевља оним што јесу. Да покажемо живот у Пљевљима од средине 19. до почетка 20. вијека. Желимо да покажемо да су Пљевља била град, и сада су град, који је касније неправедно запостављен. Док су Пљевља била град средином 19. вијека многи данашњи градови у Црној Гори нису ни постојали или су били у виду већих катуна. Зато нам је веома битно у локалној управи да кренемо и покажемо јавности шта су била Пљевља.

Ђорђевић- Истина је болна

Сценариста Саша Ђорђевић казао је да је свјестан тежине задатка и да је већ почео да пише сценарио који је послао на увид.

–Ја оно што пишем, ја кроз главу видим како то изгледа на екрану. Први пут када смо разговарали нисмо знали да ли ће то бити филм или серија, али смо већ за пола сата имали сцену отварања серије и куда ће ићи камера. Ово је врло комплексан материјал који обухвата дуг период. Пројекат је врло скуп и врло захтјеван. Ја сам врло без компромиса када су неке ствари у питању, а то људи који сарађују са мном знају. То се види по насловима мојих романа који су могли да се називају другачије и мекше. Ко год буде узео режисерску палицу мораће да оно што је била истина буде истина. Можда она неком буде болна рачунајући све нас, за то нисам крив ни ја ни ми сви ни они који ће да гледају. Оно што се десило десило се. Историја овог подручја јако је тешка и прилично непријатна за све нас и нико не може да се буса у груди и да каже да је 100% чист или 100% прљав и у том смислу ја ћу што сте мог дијела тиче да будем врло објективан и комплетан, рекао је Ђорђевић.

Вранеш- Сви људи који осјећају да би могли дати неки допринос овом дјелу могу да се укључе у реализацију

Предсједник општине Пљевља др Дарио Вранеш казао је да је ово изузетно финансијски захтјеван и комплексан пројекат.

–Ми треба да тежиште ствари ставимо само на једну тачку, а то је значај. На тас ваге можемо да ставимо све друге ствари, а на други тас значај за цјелокупан народ. Не само за општину Пљевља већ и за цијели регион. Колико год да буде проблема треба да знамо шта је крајњи циљ, а крајњи циљ је значај реализације овог дјела.
Ја бих волио да је ова прича кренула прије 30 или 40 година ми би сигурно до сада имали све епизоде које би гледали. Околности су биле такве какве су биле и није се кренуло у ту причи па је дошло вријеме да ми кренемо. Боље да кренемо данас него сјутра, као што сам вам рекао, једна генерација не може све и да уради до краја, али битно је да почнемо, да знамо шта хоћемо, а још боље да знамо шта нећемо. Овде бих рекао још једну битну ствар, екранизација овог романа је првенствено једна породична драма па тек онда има секундарну историјску улогу. Сама прва реченица говори да се ради о породичној драми неколико старих породица из Пљеваља крајем 19. вијека. Од овог пројекта не може нико да изгуби и нико у овом пројекту не треба да се осјети да је нешто оштећен, овде се говори о судбинама људи и то је тежиште приче. Ово је прича са великим бројем улога, али ниједан лик није безначајан. Сви људи који осјећају да би могли дати неки допринос овом дјелу могу да се укључе у реализацију пројекта, али битно је да сви будемо укључени. Позивам људе који имају документацију или неке породичне архиве који су потомци актера приче да се укључе. Ово не треба да схватимо као дјело предсједника општине већ свих нас, нагласио је Вранеш и казао да је сваким новим читањем књиге проналазио нешта ново и аутентично. Он је свјесан да би дошло до крајње реализације мора да се укључи комплетан регион.

Вучковић-Глумци из Црне Горе, Србије и Босне и Херцеговине

Иван Вучковић имаће улогу директора серије. Он је казао да у овом пројекту могу бити ангажовани најбољи глмуци из региона

–Оно што је сигурно да ће бити ангажовани глумци из Црне Горе, Србије и Босне и Херцеговине, правићемо кастинге али нећемо робовати именима. Врло често зна да се деси да имена не помажу ако редитељ и сценариста не ураде свој посао. Видјећемо шта је на крају у сценаристичком смислу урађено, који су глумци главни, који споредни, који епизодисти па ћемо тако дијелити улоге. Ја и даље тврдим да не значи да ако неко има велико име да ће то помоћи пројекту. Дешавало се у новијем времену да су се ангажовали врхунски глумци и да се ради о скупим пројектима, скупим серијама, а да су критике биле лоше и да се више не прича о њима, нагласио је Вучковић о глумачким именима након завршетка сценарија.

извор:pvportal.me

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here