ГУБИТАК ВОДЕ СМАЊЕН ЗА 14 ЛИТАРА У СЕКУНДИ, РЕСТРИКЦИЈЕ УКИНУТЕ

0
117

Предузеће ДОО „Водовод” почетком јула, успјело је да смањи губитке на мрежи у дијелу водоводног система Богишевац за око 14 литара у секунди. Таквим потезом искључене су дневне рестрикције у водоснабдијевању у подручју насеља Гуке и високе зоне Моћевац. 

-Губици на мрежи заступљени су у великом проценту због дотрајалости-старости мреже, затим одређен број нелегалних прикључака несавјесних појединаца који причињавају немјерљиву штету цјелокупном систему водоснабдијевања и заједници. Свјесни озбиљности проблема и чињенице да је крајње вријеме да се по овом питању предузму конкретне мјере које ће дати резулзате у сарадњи са Оснивачем ДОО „Водовод”Пљевља започиње спровођење пројекта детекције кварова и губитака на водоводној мрежи. На основу пристиглих понуда за извођача ових радова изабрана је фирма „ПАН ИНЖЕЊЕРИНГ” која је за период од 5 радних дана уз ангажман екипе ДОО „Водовод” Пљевља за отклањање кварова својом стручношћу доказала да је ово био погодак јер су након ових интервенција губици на дистрибутивној мрежи у насељу Гуке (водоводни систем Богишевац) смањени за чак 8-10л/с што је аутоматски условило престанак дневних рестрикција којима су посебно погођени мјештани насеља Гуке и височије коте насеља Моћевац који се водом снабдијевају са водоизворишта Југоштица. Наредних 5 дана ангажмана поменуте фирме из Чачка у сарадњи са стручним екипама ДОО „Водовод” утицала је на то да се губици смање за још 5-6 л/с  што значи да су се организованом акцијом детекције и отклањања кварова у периоду 24.06.2024. – 16.07.2024. години губици на мрежи у насељу Гуке смањили у просјеку за 14л/с што је већ у овом тренутку условило престанак рестриктивног режима снабдијевања потрошача овог насеља чак и у ноћним терминима, казао је директор „Водовода“ Младен Јаћимовић

-Са поносом можемо истаћи чињеницу да се у последњих 10 година није десила ситуација коју имамо тренутно на базену Богишевац на задовољство свих заинтересованих страна и грађана, Оснивача и Друштва. Пошто је овај пилот пројекат дао изванредне резултате Општина Пљевља је одлучила да се са овим радовима настави и у будућем периоду уз динамику која је одређена као најсврсисходнија и која ће за крајњи циљ имати што већи проценат смањења губитака на мрежи, казао је Јаћимовић.

У менаџменту „Водовда“ истиче да ниједан озбиљан и велики проблем не настаје преко ноћи а велики број проблема са којима се суочава ово предузеће настајао је и гомилао се годинама. Посебно се  закључује да је за њихово рјешавање осим огромног труда „који се дефинитивно улаже“ потребно и одређено вријеме како би се осјетили ефекти правилног пословања. 

-Поред најбоље намјере и великог труда, Друштво не може утицати на неповољну хидрометеоролошку ситуацију. Период суше у ком се тренутно налазимо ставља нас пред нови изазов како одржати систем водоснабдијевања стабилним када су издашности изворишта из правца Југоштице, Брезнице и Оџака на свом минимуму” казао је Јаћимовић апелујући на суграђане да намјенски троше воду да не би улазили у рестриктивне режиме снабдијевања водом којима се приступа само у случајевима када нема других решења.

Из ДОО „Водовод” моле грађане за разумијевање јер проблем који су се гомилали годинама не могу се ријешити у кратком периоду.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here