ИМАЊА ПЉЕВАЉСКИХ ПОЉОПРИВРЕДНИКА БЕЗВРИЈЕДНА ЗА ИНВЕСТИЦИОНО РАЗВОЈНИ ФОНД ЦРНЕ ГОРЕ

0
162

ИМТ трактори битку бију са модерним тракторима

У условима када је неопходна набавка нове пољопривредне механизације, имања и некретнине пљеваљских пољопривредника су неприхватљива за хипотеке код Инвестиционо развојног фонда. У таквим условима се поставља питање како да пољопривредници дођу до кредита за набавку механизаци, посебно када су цијене трактора од 30 до 50 хиљада, ако имање у Бобову, Косаници или Буковици, не вриједи више од десет хиљада.

Већ одавно је познато да је вриједну и квалитетну механизацију могуће набавити искључиво преко ИПАРД пројекта, гдје се набавка механизације субвенционише и до 70 процената. Међутим, да би се конкурисало за средства преко ИПАРД-а неопходно је прво механизацију платити. Потом се пројекти, који су прилично скупи, предају и онда се чека повраћај новца. Када је у питању плаћање, наши пољопривредници немају готовину, а ако немају неки стан у граду, онда немају ни квалитетну хипотеку да конкуришу за средства код Инвестиционо развојног фонда.

Посебно су испред пљеваљских пољопривдника у предности пољопривредници са југа или Подгорице, јер често њихов крш много више вриједи од пљеваљских њива и воћњака.

Уколико не дође до озбиљнијег приступа овом проблеми, пољопривредници ће остати са старом и дотрајалом механизацијом. Са тракторима ИМТ-е њихова конкурентност ће се још више смањити, а то значи потпуно пропадање. Да несрећа буде већа, многа наша активна пољопривредна домаћинства, још увјек немају ни тракторе чији је произвођач ИМТ-е.

Све то говори колико је наше село запуштено и да ће требати озбиљнији напори да се задржи садашња производња. О унапређењу производње тешко је говорити и можда је равно очекивању да ће нека усамљена осамдесетогодишња жена, повећати број музних грла на свом имању.

Постоје они, који још увјек вјерују у озбиљност Владе Црне Горе, а самим тим и у оснивање Развојне банке, која би омогућила кредите са ниским каматама и са дугим роковима за отплату истих. Такво решење је можда и једино право решење.

Нажалост у садашњим условима тешко је очекивати да ће Влада приступити таквом решењу.

До проналаска решења, ИМТ трактори ће се борити са модерним тракторима свјетских произвођача, чија је снага и продуктивност много већа. Исход борбе је већ познат.

Општина субвенционише набавку мањих машина


У пљеваљској локалној управи, која је ове године за Агробуџет опредијелила 1,03 милиона евра, су нам рекли да они не субвенционишу набавку пољопривредних машина веће вриједности.

Пољопривредницима се пружа помоћ око набавке прикључака за машине, у области воћарства, ратарства и других грана пољопривреде.

Општина Пљевља кроз више мјера субвенционише набавку одређене механизације, али не и трактора чија је вриједност велика. Субвенције се крећу од 30 до 50 процената, казао нам је секретар за привреду Данко Шаранчић.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here