ВЛАДО ШЕГРТ И САВА КОВАЧЕВИЋ ЗА ХЕРЦЕГОВЦЕ РАТНИ ЗЛОЧИНЦИ

0
129

Иако су након Другог свјетског рата Владо Шегрт и Сава Ковачевић проглашени за народне хероје, становници Требиња не прихватају да се њихове спомен бисте опет поставе у спомен парку у центру града. Комунистичка партија Југославије и њихове присталице су у годинама после рата, када су имали потпуну власт, поред бројних припадника партизанског покрета поставили и бисте Влада Шегрта и Саве Ковачевића. Бисте су већ одавно уклоњене, јер становништво овог града Шегрта и Ковачевића доживљава, због бројних убистава, као ратне злочинце. 

Широм Херцеговине постоје бројна свједочења како су Шегрт и Ковачевић починили или наредили бројна убиства и злочине. Често се воде приче да су убиства вршили на бруталан начин, убијајући људе, најчешће своје комшије и рођаке, тупим предметима. Таква свједочења се нису могла чути у вријеме власти Комунистичке партије, јер су Шегрт и Ковачевић убиства вршили у име партије и комунистичке идеологије. 

Данас поред бројних спомен биста у парку у Требињу стоје постоља са именима Шегрта и Ковачевића, али на њима нема њихових спомен биста. Становници Требиња тврде да никада неће дозволити да се спомен бисте врате.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here