ОДБОРНИЦИ ОДМАРАЈУ А НАКНАДУ ПРИМАЈУ

0
190

Током љета без сједница СО Пљевља

Иако се Сједнице Скупштине општине Пљевља неће одржавати више од два мјесеца, одборници ће уредно примати накнаду. Последња сједница пљеваљског локалног парламента је одржана у јуну мјесецу а наредна ће се одржати у првој половини септембра. Током јула и августа одборници ће одмарати. Притом ће примати накнаду од 270 евра на мјесечном нивоу. Одборничку накнаду прима 33 одборника, што је за пљеваљски локални буџет трошак, на мјесечном нивоу, од 8910 евра.

У Црној Гори највећа накнаде имају одборници Скупштине општине Будва. Они примају на мјесечном нивоу 300 евра. Будвански одборници за рад у радним тијелима имају 50, док пљеваљски 15 евра. Будвански одборници током љета одмарају и дужи временски период. Посебно су њихове паузе биле велике у вријеме кризе власти.

Када је у питању рад пљеваљских одборника, мора се признати да се сада чешће одржавају сједнице него током 2021. и 2022. године, када су се годишње одржавале три до четири сједнице и када је Демократскa партија соцјалиста избјегавала засједање како би одржала власт.

У сусједној Србији, ситуација је слична као у Црној Гори, када су у питању одборничке накнаде. Међутим, има и изузетакао. Одборници у Скупштини града Ужице не примају месечне плате, већ накнаде по одржаној седници, што је утврђено скупштинском одлуком, одборници по одржаној сједници Скупштине, примају накнаду која износи седам одсто од просјечне нето зараде у Србији за претходном мјесецу.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here