ЦРВЕНА ЛИНИЈА ЗА ОТПУШТАЊЕ РАДНИКА У РУДНИКУ УГЉА СВЕ БЛИЖА

0
534

Након најновије измјене Закона о раду, којом се предвиђа да радници који на одређено вријеме раде двије године, стичу право на радно ангажовање на неодређено вријеме, односно стално запослење, значајан број запослених у Руднику угља, који раде краће од двије године,  остаће без посла. Досадашња пракса је била да пословодство Рудника угља не продужава оним радницима уговор о раду уколико постоји могућност да исти напуне три године рада. Тако је недавно једна група запослених остала без посла. Сада, након законских измјена, радници који полако стичу услов да двије године непрекидно раде, остајаће без посла. Посебно у тешкој позицији ће се наћи запослени који су на послове у Руднику угља примљени крајем 2022. или почетком 2023. године. 

Истини за вољу они запослени који су напунили двије године непрекидног стажа, сада имају прилику да буду запослени за стално. За те раднике законске промјене су добродошле. 

Вјероватно је пословодство Рудника угља било свјесно шта доносе нове законске промјене, па су запослени у Руднику угља, којима је уговор истекао прошли мјесец, добили нови уговор о раду на мјесец дана. Сада остаје да се види ко је добио могућност за стално запослење а ко ће ићи кући. 

Након смјене извршног директора Милана Лекића прошле године, у Руднику угља је било око 300 запослених радника који нису имали рјешење за неодређено радно вријеме, односно они нису имали стално запослење. Нови извршни директори све до краја маја користили су прилике да отпустају запослене на одређено радно вријеме. Тако је значајан број запослених остао без посла, јер им уговори о раду, након истека, нису продужавани. Доласком Немање Лаковића на мјесто извршног директора, уговори нису продужавани само оним радницима који су радом од три године, како је предвиђало старо законско решење, стицали право да добију решење за стално запослење. 

У читавој причи не треба заборавити ни да је из Рудника угља прије пар дана најављено да ће се урадити нова систематизацију радних мјеста, како би сви радници били упослени у складу са својим квалификацијама. Рудник планира да са својом грађевинском групом изађе на тржиште, а планира се у складу са формирањем Сектора за праведну транзицију дође до отварање фабрике за ХТЗ опрему, као и неких додатних послова, што би омогућило да се свим радницима понуде адекватна радна мјеста у складу са њиховом квалификацијом, а истовремено превазиђе тежак период који је пред руководством и радницима Рудника угља у наредне двије године. 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here