Рано прољеће а потом изузетно топло и сушно љето условили су да ове године берба шљива почне раније него обично. У већини воћњака, у пљеваљским селима, почело је скупљање плодова шљиве за печење ракије.
Нажалост, услед доброг рода, многа стабла шљиве се ломе и страдају. Гране ових стабала пуцају под теретом плодова. Изузетно је тешко сачувати стабла, јер је тешко процијенити гдје је оптерећење највеће и гдје треба поставити подупираче. Тако је и у воћњаку пљеваљског учитеља Драгана Ћеранића, у селу Косови.
У Пљевљима влада велико интересовање за куповину шљива за печење ракије, као и за прављање пекмеза. Тренутно је цијена на веће количине још увијек непозната, а на пијаци се врши продаја по цијени, по килограму, 1,8 евра.