ДПС ХОБОТНИЦА НЕСТАЛА, ПОЛИТИКА ИСТА ОСТАЛА 

0
377

Тренутна политика према сточарству у Црној Гори од стране сточара оцјењује се као катастрофална  и као политика која ће веома брзо уништити сточарство. У први план се истичу откупне цијене које су у паду, јер се месо непрекидно увози. 

-Јагњад се већ тешко могу продати по четири евра по килограму живе мјере, а прва им је откупна цијена била шест евра. Горња откупна цијена телади је била 5,5 а сада је 5 евра. Донедавно су се бикови откупљивали по цијени од 3,15 а сада је цијена 2,8 евра, казао нам је предсједник Уније сточара сјевера Милко Живковић и истакао да је неприхватљиво да откупне цијене стоке падају а да цијене свуда расту. 

Живковић наводи да је посебно страшно што цијене падају у вријеме туристичке сезоне, односно у моменту када се очекивало да ће продаја бити најбоља. 

-Очигледно је да се неконтролисано увози месо. То месо из увоза је много јефтиније а нико о квалитету и не размишља, казао је Живковић и позвао Владу Црне Горе да заштите домаће произвођаче. 

У пљеваљским месарама, цијене меса ипак се не смањују. Тако је килограм јагњетине 12 евра, килограм телећег бута достиже цијену и до 16, а последњих дана пилетина је поскупљала на 3,8 евра. Јунетина из увоза је 8 евра, а свињетина још јефтинија. 

-Посебна је прича како то откупне цијене живе мјере стоке падају, а цијене меса у малопродаји су исте. Значи оваква политика уништава сточаре и њихову производњу али због исте трпе и купци меса, каже Живковић. 

Он наводи да је очекивао након политичких промјена прије четири године, да ће се ситуација у вођењу политике преме сточарима и уопште према селу промијенити али да се то није десило. 

-Мислио сам да ће све бити много боље када се уклони ДПС хоботница, али се то на велику жалост није десило, казао Живковић. 

Последњих дана са свих страна, из пљеваљских села, стижу жалбе на политику која се води према сточарству и пољопривреди.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here