ИЗАБРАНО ИДЕЈНО РЈЕШЕЊЕ ЗА СПОМЕН-ОБИЉЕЖЈЕ ПАТРИЈАРХА ВАРНАВЕ

0
225

На састанку стручне комисије за оцјену и одабир архитектонског и умјетничког рјешења спомен-обиљежја Патријарху српском Варнави Росићу, који је одржан 23. августа 2024. године, изабрано је идејно рјешење за споменик који ће у скоријој будућности красити Трг Патријарха Варнаве.

На поменути конкурс благовремено су пристигла три рада, а стручна комисија коју броји дванаест чланова није имала нимало лак задатак.

Чланови Комисије су кроз попуњени образац за оцјењивање конкурсног рјешења бодовали пристигле радове на основу критеријума предвиђених у конкурсном задатку. Након сабирања бодова, прво мјесто, односно најбоље идејно рјешење за спомен обиљежје освојила је Сара Николић из Калуђерице.

-Сва три пристигла рада су била сјајна, па самим тим ни избор није био нимало лак. Међутим, као најбољи, избаран је рад Саре Николић из Калуђерице. Сљедећи корак је склапање уговора са умјетницом, а затим и уговор са ливницом која ће израдити споменик Патријарху Варнави. Законска процедура је обављена како треба, сви радови су били под шифром, а име умјетнице смо сазнали тек након завршеног гласања. Изабрано рјешење је бриљантно и у потпунисти представља Патријарха српског Варнаву Росића. Сматрам да ће већ у наредној години споменик заблистати на реконструјисаном Тргу Патријарха Варнаве, изјавио је предсједник Општине а уједно и предсједник Комисије др Дарио Вранеш.

Осим Саре Николић, на конкурсу су учествовали и Јелена Атанасковић из Београда, као и Јелена Божовић Ђорђевић и Игор Ђорђевић такође из Београда.

Споменик Патријарху српском Варнави Росићу биће изливен у бронзи. Висина фигуре износиће три и по метра и биће постављен на метар високом постаменту на Тргу Варнаве Росића код цркве Свете Петке.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here