ИЗЛОЖБА „ПЉЕВЉАЦИ У ОБНОВИ МАНАСТИРА МИЛЕШЕВЕ 1863-1897 ГОДИНЕ“

0
251

Српски национални савјет  Црне Горе и Српски  културни центар „Патријарх Варнава“ у Српској кући организује изложбу „ПЉЕВЉАЦИ У ОБНОВИ МАНАСТИРА МИЛЕШЕВЕ 1863-1897 ГОДИНЕ“. Изложба ће бити отворена у 19 часова 30. августа у оквиру манифестације Српско културно љето у Пљевљима. 

-Манастир Милешеву Турци су разорили  1688. година. Око 180 година манастир је био у рушевинама. Током 1863. године приступило се обнови. Скупљани су прилози од народа по цијелом крају од Таре до Увца и од Дрине до Ибра. Из тог времена сачуван је један тефтер о скупљању прилога у пљеваљском, дјелу прибојског и дјелу милешевског краја. На тај начин сачувани су имена приложника за обнову са подручја пљеваљског краја, наводи се у саопштењу организатора поменуте изложбе, уз напомену да ће потомци приложника имати прилику да виде имена својих предака и да се упознају са њиховим трудом у обнови старе српске средњовјековне лавре. 

-Имена приложника потврђују да између пљеваљског, прибојског и милешевског краја постоје нераскидиве везе, које су подједнако живе данас, као и прије 150 година, наводи се у саопштењу. 

Поменута изложба се организује и поводом четири године од почетка рада Српске куће у Пљевљима.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here