Прослављена слава манастира Довоља

0
163

Поводом прославе манастирске славе, Успења Пресвете Богородице, Његово Високопреосвештенство Архиепископ и Митрополит милешевски г. Атанасије служио је у сриједу 28. августа 2024. године Свету архијерејску Литургију у манастиру Довоља код Пљеваља. Саслуживали су настојатељ манастира Света Тројица код Пљеваља игуман Зосима, архијерејски намесник пљеваљски протојереј-ставрофор Саша Јањић и протођакон Иван Савић.

На Светој архијерејској Литургији, међу бројним вјерним народом, били су академик др Славенко Терзић, директор Радио-телевизије Црне Горе Милан Кнежевић,  потпредседник Владе Црне Горе проф. др Будимир Алексић, предсједник општине Пљевља др Дарио Вранеш, председник Одбора директора Рудника угља Пљевља Милан Лекић, и други угледни гости.

Већина вјерних је приступила Трпези Господњој и причестили се Животворним Телом и Крвљу Господа Исуса Христа.

Након заамвоне молитве кренуо је трократни молитвени опход око светог храма а потом су освештани славски дарови и преломљен славски колач које је припремио домаћин овогодишње славе, привредник из Пљеваља  Милорад Потпара са породицом. За идућу годину за домаћине славе су се јавили браћа Радојица и Вукан Голубовић из села Крупица.

Честитајући празник и славу сабраном вјерном народу Високопреосвећени је у пастирској бесједи, поред осталог, рекао:“Ови простори су бивали рушени али и обнављани. Како је српски народ обнављао своју душу, своје биће, тако је успевао да обнови и своју кућу, своје просторе на којима живи и на којима изражава себе, и доказује себе, и на којима изграђује своје основе за Живот Вечни у Царству Небеском.

Данашњи празник покреће лавину мисли, осећања, верујем и чврстих одлука. Главни субјекат данашњег празника јесте она која је најсавршенија у роду људском, Пресвета Богородица, личност изникла из човечијег корена, која је направила највећи учинак за историју човечанства. Она је људску историју усмерила у здравом смеру, ка Небу.

Она је сјединила Бога и човека. Она, Најчистија, дала је ново ткиво човеку, чисто, безгрешно, богољубиво, и позива нас, када се ње сећамо, када њу прослављамо, да се угледамо на њен учинак, на њен Пород, на Сина њенога, Господа нашега Исуса Христа, коме је Она дала простора у људској историји. И дала могућност нама да остваримо оно што чусмо од апостола Павла, читано данас: Свака мисао која је у Господу Христу да буде наша, да се на Њега, на тај Њен нови људски пород, угледамо, и да се Њему усличавамо, да живимо безгрешно, без вируса греха.

 Много је позива од Божијих људи, и од стране старозаветних пророка и новозаветних светитеља, да се угледамо на оне који су се на Бога угледали. И много је упозорења да сва опасност долази од греховне затрованости, опасност за сву Божију творевину, а спас је у ослобођењу од те контаминираности греховне. Само кроз духовну екологију можемо се ослободити од пропасти, поручио је Архиепископ Атанасије.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here