КРЕЋЕ ПОЉОПРИВРЕДНИ ПОПИС

0
129

Попис пољопривредних домаћинстава, у организацији Управа за статистику и  у складу са Законом о попису пољопривреде, спровешће се од 1. октобра до 1. децембра ове године. Попис је по садржају и обиму, најмасовније и најкомплексније статистичко истраживање у статистици пољопривреде које се спроводи на сваких десет година у складу са јединственим стандардима УН, ФАО и Европске комисије. Према утврђеном плану обухваћена су сва пољопривредна газдинства (породично пољопривредно газдинство и пословни субјекат, односно друго правно лице или предузетник) која испуњавају услове у складу са Законом о попису пољопривреде.

-Циљ Пописа пољопривреде је да се обезбиједе међународно упоредиви подаци о структури пољопривредних газдинстава којим ће се приказати реална слика пољопривреде у Црној Гори и на основу којих ће се планирати и доносити одговарајуће одлуке за њен развој, саопштено је из Управе за статистику и појашњено да се  пописом пољопривреде прикупљају подаци о броју пољопривредних газдинстава, површини коришћеног пољопривредног земљишта по категоријама коришћења, сточном фонду по врстама и категоријама, лицима која учествују у пољопривредној производњи према полу, објектима за смјештај стоке, машинама, опреми и др.

Подаци добијени пописом пољопривреде користиће се за креирање одрживе аграрне политике како би газдинства могла боље планирати пољопривредну производњу и користити фондове подршке на националном и европском нивоу.

-Пописивање газдинстава извршиће се у периоду од 1. октобра до 1. децембра 2024. године. Прикупљање података вршиће се методом интервјуа и директно на терену пописивачи уносе податке кроз апликативни модел инсталиран на електронским уређајима. Лице које се обухвата пописом пољопривреде дужно је да у њему учествује, односно да одговори на сва питања и да на свако питање да тачан и потпун одговор у складу са Методологијом.

Јавни позив за избор учесника/ца у Попису је објављен 3.9.2024. године и њиме је планирано ангажовање 45 инструктора/ки и 149 пописивача/ица, наводи се у саопштењу и додаје да су сви непосредни извршиоци Пописа (пописивачи, инструктори, државни инструктори, контролори и друга лица) дужни  да чувају као службену тајну све податке о пописаним пољопривредним газдинствима до којих долазе у току пописивања.

-Управа за статистику ће прелиминарне резултате Пописа пољопривреде објавити најкасније у року од 90 дана од дана завршетка Пописа пољопривреде, на збирном нивоу за територију Црне Горе, наводи се у саопштењу.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here