СТАНОВНИШТВО ПЉЕВАЉСКИХ СЕЛА КРЕЋЕ У БЛОКАДУ ПУТЕВА

0
310

Министарство пољопривреде ћути а житељи села немају огрев

Становници пљеваљских села наредних дана блокираће путеве за одвоз трупаца из њихових села, јер су незадовољни поступцима Министарства пољопривреде због неодобравања плана малопродаје дрвета за сеоско становништво. Посебно су незадовољни становници оних села гдје се четинарско дрво, услед не постојања лишћара, користи за огрев. Објашњавају да је зима на прагу а огрев није спреман.

-Извешћемо наше породице на путеве и блокирати одвоз техничког дрвета из наших села. Ми немамо огрев а из наших села се одвозе огромне количине дрвета, казао нам је предсједник Мјесне заједнице Крупице Миле Вуковић.

Он је појаснио да многи становници ове мјесне заједнице немају могућност да припреме за огрев дрво од лишћара.

-Годинама се купују четинари за огрев, сушика или неко друго дрво. Ове године зима је на прагу а ми немамо право да нам се дозначи дрво за огрев, казао је Вуковић.

Слична је ситуација на подручју Мјесне заједнице Црљенице, односно у селу Вијенац, гдје се становништво сваке године снадбјева боровим дрветом за зиму. Жалбе становништва стижу и из других села, али на исте нико не реагује.

-Сваке године смо имали дознаку стабала за сјечу у прољеће. Ове године не могу да нам дозначе дрво за огрев ни у јесењим данима, каже предсједник МЗ Бобово Димитрије Јеловац и подвлачи да у Бобову не могу друго дрво добити за огрев него четинаре.

Посебно су угрожена старачка домаћинства, којима долазе дјеца из града да припреме огрев.

-Када се изврши дознака за огрев у прољећним мјесецима, онда се становништво некако снађе да одсјече и до кућа допреми дрво. Дјеца тих стараца имају читаво љето да се организују и да родитељима обезбједе дрво. Сада то није могуће, каже Јеловац и истиче да је кубик дрвета од суве смрче 11 евра а да се допреми лишћар потребно је обезбједити по кубику најмање 70 евра.

-У Бобову за једну годину потребно је и до двадесет кубика дрвета за огрев. Зиме су дуге а многе породице поред ложења у кући, ложе ватру и у колибама. Љети се ложи у колиби због кајмака а у јесењим мјесецима због сушења меса. Ове године добро ће бити ако  дрвета буде и за кућни огрев, каже Јеловац.

У  читавој причи је занимљиво то што су пљеваљске шуме пуне сувих и обољелих стабала. То дрво труне и из истих се шире обољења на друга здрава стабла. „Вектра Јакић“ годинама није вршила санитарну сјечу, што је створило велике проблеме за очување здравих шума.Сада Министарство пољопривреде не дозвољава сјечу тих стабала и за огрев локалног сеоског становништво.

Малопродаја није дозвољена ни за техничко дрво

Током ове године услед не усвајања плана малопродаје дрвета за сеоско становништво од стране Министарства пољопривреде, сеоска домаћинства нису могла купити ни техничко дрво за обнову или изградњу станбених и помоћних објеката.

-Претходних година се могло купити до десет кубика техничког дрвета за обнову или изградњу објеката. Ове године ко је хтио да обнови кровну конструкцију на кући, да изгради појату, шталу или било какву шупу, морао је грађу купити код дрвопрерађивача. Таква пракса је добра за дрвопрерађиваче али је изузетно скупо за локално становништво, тврде у Савјету мјесне заједнице Буковица.

-Ако купите грађу у Пљевљима код дрвопрерађивача, исту онда возите до Буковице шесдесет или осамдесет километара. Превоз је изузетно скуп али о томе нико не води рачуна. Када би могли купити дрво на пању, онда би га обрадили на неком цикулару и све би било повољније, тврде у поменутој заједници.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here