ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ О САРАДЊИ ПОВОДОМ ОСНИВАЊА УНИВЕРЗИТЕТА „ПЉЕВЉА“

0
112

Предсједник Општине Пљевља др Дарио Вранеш и професор др Војо Лаковић потписали су Меморандум о сарадњи, јавно-приватном партнерству, поводом оснивања Универзитета „Пљевља“.

Сарадња се заснива на принципима партнерства, транспарентности, заједничког дјеловања и усклађивања активности, обостраног интереса, међусобног информисања и аутономности обје стране. Приоритет у заједничком дјеловању биће стварање услова за развој високог образовања у Пљевљима.

Предсједник Вранеш је истакао да је данас историјски дан за Пљевља као и за цијелу сјеверну област Црне Горе јер ће потписивањем овог Меморандума Пљевља добити свој Универзитет. 

-За развој и просперитет једне регије и области у свим временима па и сада кључна су два чиниоца, путна инфраструктура и образовање, у које улажу и локална управа и Влада Црне Горе. Високошколске установе једној мањој средини доносе младост, нову енергију, доносе знање, размјену информација. Свједочимо да је отварањем Прве српске Гимназије у Пљевљима 1901. године пљеваљски крај а и шира регија доживјела економски и духовни процват. У новијој историји имамо примјер Средње стручне школе, која полако постаје регионални средњошколски центар, гдје ми као општина осјећамо бенефите отварањем нових смјерова. Не сумњам да ће тако бити и са отварањем Универзитета. Изражавам дубоку захвалност и као предсједник Општине дајем вам апсолутну подршку да овај пројекат заједно реализујемо до краја, казао је предсједник Вранеш у свом обраћању.

Професор Лаковић се захвалио предсједнику Општине на сарадњи и истакао да је оснивање Универзитета прави начин да се одужи свом граду, граду у коме је рођен, породици и суграђанима.

-Визија је изузетно јасна. Пљевља имају традицију, богату историју, можда и најбогатију у Црној Гори и самим тим идеално су мјесто за оснивање Универзитета. Имамо годину дана за припрему јер Универзитет са радом може да почне наредне школске године. Овај Меморандум који потписујемо је иницијални документ на који ће се надограђивати наредни документи којим ће се прецизно регулисати права и обавезе. Универзитет „Пљевља“ ће бити друга високошколска установа у Црној Гори која ради по принципу јавно-приватног партнерства.

Предвиђено је да у оквиру Универзитета у Пљевљима послују Економски факултет, Правни факултет, Факултет за корпоративну безбједност, Психологија, Туризам и Историја умјетности.

Општина Пљевља ће обезбиједити простор за рад Универзитета и добити свој проценат у оснивачком капиталу, док поступак добијања одобрења и оснивања спада у обавезе оснивача Универзитета.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here