ПРОМЈЕНЕ У ПЉЕВЉИМА ПОЧИЊУ СМЈЕНОМ ДРАГИШЕ СОКИЋА

0
2960

Игор Голубовић, тренутни предсједник општине Пљевља, биће смијењен након смјене предсједника Скупштине општине Драгише Сокића

ПРОМЈЕНЕ У ПЉЕВЉИМА ПОЧИЊУ СМЈЕНОМ ДРАГИШЕ СОКИЋА

Судећи по ставу пљеваљских Демократа у Пљевљима ће промјена локалне власти почети смјеном предсједника локалног парламента Драгише Сокића. Како пише Дневни лист „Дан“, пљеваљске Демократе тврде да је Сокић прекршио Статут Општине и Пословник о раду локалног парламента јер није сазвао сједницу СО у року од три мјесеца, али не саопштавају хоће ли и када они иницирати смјену актуелног предсједника СО Пљевља.

  • У овом моменту предсједник Скупштине општине Пљевља ушао је у зону кршења Пословника и Статута, чиме су се стекли услови за његово разрјешење. Последња сједница Скупштине општине одржана је почетком јуна, тачније почела је 4. јуна. Пословником је дефинисано да се сједнице одржавају по потреби, а најмање једном у три мјесеца. Статутом општине Пљевља као један од разлога за разрјешење предсједника Скупштине наводи се и непоступање по Пословнику и Статуту – казао је за „Дан” шеф одборничког клуба Демократа у локалном парламенту, Никола Ровчанин.

Он тврди да није било потребе да се чека толико дуго са заказивањем сједнице локалног парламента, те да је у предизборној кампањи свјесно избјегнута сједница јер је ДПС са својим коалиционим партнерима јако лоше прошао и током засједања 4. јуна и у наставку ове сједнице.

  • Предсједник Скупштине општине избјегао је да закаже сједницу у августу, током предизборне кампање за парламентарне изборе, када је епидемиолошка ситуација била изузетно повољнија него што је данас. Он се очито руководио политичким разлозима и налозима из врха партије како би се у јеку кампање избјегло суочавањем аргумената пред грађанима, гдје би ДПС додатно претрпио снажне политичке ударце – тврдио Ровчанин.

Сокић jе прије пар дана у изјави за „Дан“ рекао да ће прво засједање локалног парламента бити у октобру. Он је том приликом појаснио да је неопходно припремити скупштинске матерјале и са њим на вријеме упознати одборнике. Када је у питању дневни ред скупштинског засједања Сокић је потврдио да ће се пред одборницима наћи извјештаји о раду локалних предузећа током прошле године.

Иначе, при тренутном односу снага када су одборници ДПС-а Срђан Пивљанин и Предраг Цвијовић напустили партију, а одборник Горан Церовић отпутовао у Њемачку, ДПС нема већину у локалном парламенту. Додатни проблем за ДПС је и тај што је одборник и посланик Бошњачке странке Кенана Струјић у Скупштини Црне Горе гласала за избор Алексе Бечића за предсједника црногорског парламента. Уколико би Струјићева остала на курсу Бошњачке странке са државног нивоа, или тог дана због обавеза остала у Подгорици, онда ДПС у Пљевљима може да рачуна само на 15 својих и на одборника СД Мерсудина Халиловића. Значи, од 35 одборника у СО Пљевља за Драгишу Сокића, уколико дође до расправе о повјерењу, гласало би 16 одборника. Иста ситуација била би и када би било покренуто питање разрјешења предсједник општине Игор Голубовић. Разлика је једино у томе што је у овом тренутку, због директног кршења прописа, Сокић лагана политичка мета.

У Пљевљима се спекулише да ће врло брзо још три одборника ДПС-а, који су током протестних литија о Закону о слободи вјероисповијести били критичари такве политике, напустити ову партију. О свему овом многи више знаће се наредних дана, уколико опозиционе партије изађу са јединственим предлогом за разрјешење Драгише Сокића са мјеста предсједника локалног парламента. Можда ће се све разрјешити и на октобарском засједању, када би могли да падну и извјештаји о раду локалних предузећа, након чега би локална власт ушла у потпуну кризу.

ДПС је на протеклим парламентарним изборима, одржаним 30. августа, освојио свега 24 одсто гласова у Пљевљима, па је тешко повјеровати да ће садашња локална власт моћи да чека нове локалне изборе 2022. године. Притом, ове године пљеваљски парламент је одржао само једну сједницу.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here