МЕДЕНИЧИН ПАРТНЕР У РУДНИКУ УГЉА ДОБИО ПОСАО ОД 96 ХИЉАДА ЕУРА

0
1514

Попадића не интересују прописи

МЕДЕНИЧИН ПАРТНЕР У РУДНИКУ УГЉА ДОБИО ПОСАО ОД 96 ХИЉАДА ЕУРА

Извор: дневни лист „Дан“

Рудник угља „Пљевља“, на чијем челу је директор Славољуб Попадић, изабрао је као најповољнијег понуђача компанију „Бен-Ков“, која је у власништву Жељка Ковинића, пословног партнера Милоша Меденице, сина предсједнице Врховног суда Весне Меденице. Ради се о тендеру набавке виљушкара носивости осам тона, вриједносто око 96.800 еура.

Рудник угља је компанију „Бен-Ков“ на истом тендеру бирао као најповољнијег понуђача два пута. Одлука о избору најповољнијег понуђача донијета је 25. септембра ове године, када је „Бен-Ков“ изабран као најповољнији понуђач, а понуда компаније „Лагер“ Посушје окарактерисана је као несисправна. Управо је фирма „Лагер“ поднијела жалбу државној Комисији за заштиту права у поступцима јавних набавки, која је 20. новембра поништила одлуку Попадића и наложила да се врати новац од 968 еура компанији „Лагер“, колико су износили трошкови жалбеног поступка.

  • Понуђач „Лагер“ д.о.о. Посушје је 12. октобра 2020. године изјавио Комисији за заштиту права жалбу против наведене одлуке наручиоца у којој истиче да је наручилац његову понуду неосновано оцијенио као неисправну из разлога што изјаву о непостојању сукоба интереса на страни понуђача… за подуговарача „Лагер“ д.о.о, није потписао Анте Мартић, то јесте лице које је наведено у документу подаци о подуговарачу/подизвођачу у оквиру самосталне понуде, већ да је ову изјаву потписао Марте Антић. Сматра да наведени разлог неисправности његове понуде није тачан јер је на достављеној изјави подуговарача својеручни потпис Анта Мартића, те да је очигледно у питању словна грешка (пермутација) у писању имена и презимена овог овлашћеног лица – пише, између осталог, у образложењу рјешења државне комисије, која је поништила одлуку Попадића због других разлога, односно неусаглашености тендерске документације.

Свега пет дана касније, односно 25. новембра, директор Рудника угља је поново донио одлуку да на истом тендеру изабере као најповољнијег понуђача компанију „Бен-Ков“, а понуду фирме „Лагер“ д.о.о. прогласио је поново неисправном. Према ранијем писању медија, Министарство одрживог развоја и туризма у 2012. години је објавило документ у којем је наведено да су Жељко Ковинић, син предсједнице Врховног суда Милош Меденица и Раде Арсић тражили и добили грађевинску дозволу за заједничку градњу туристичких вила у Тивту.

„Дан“ је у јануару 2018. године писао о компанији „Бен-Ков“, која је добијала и обарала државне тендере иако су постојали подаци да Жељко Ковинић не плаћа порез. Ковинић је власник компаније „Бен-Ков“, која је само у 2017. години добила неколико јавних тендера вриједних више од 350.000 еура.

У исто вријеме Ковинићу је била блокирана непокретна имовина у Тивту и Будви због неплаћања пореза у тим градовима.

„Дан“ је путем телефона тада ступио у контакт са Ковинићем, који је тражио да му се питања прослиједе на мејл његове фирме, што је и учињено. Међутим, одговори нијесу стигли до објаве текста. У подацима Управе за некретнине евидентирано је да је на непокретну имовину Ковинића и данас неколико активних терета због дуга за порез према општини Тиват.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here