ЦИЈАНИД И ЖИВА ДАНИМА У ОТВОРЕНОМ МАГАЦИНУ, КО ЈЕ КРИВ?

0
684

У бившој војној фабрици која је у власништву Драгана Брковића

ЦИЈАНИД И ЖИВА ДАНИМА У ОТВОРЕНОМ МАГАЦИНУ, КО ЈЕ КРИВ?

Извор: Vijesti

Фотографије: Васо Кнежевић

Више од 100 килограма отровних хемикалија, међу којима су жива, цијанид, натријум-хидроксид, хлороводонична кисјелина и бројне органске и неорганске базе и кисјелине, више дана су стајале у незаштићеном, отвореном, руинираном магацину “Вектре Оптел” у Пљевљима.

То је “Вијестима” потврдио Васо Кнежевић из општинске Службе за заштиту животне средине, који је након дојаве једног грађанина обишао простор некадашње Војне фабрике “1. децембар”.

  • Нисам могао да вјерујем да толика количина отрова стоји у потуно отвореном и руинираном магацину, које је удаљено од водоводног базена „Богишевац“ нешто више од 100 метара. Одмах сам обавијестио главну еколошку инспекторку Весну Зарубицу, која је рекла да ће послати инспекторе и да је наложила стечајном управнику да магацин до сјутра обезбиједе, казао је Кнежевић.

Он је истакао да је, након тога, главна еколошка инспекторка позвала некадашњег стечајног управника ове компаније Радојицу Грбу који јој је казао да је то немогуће, јер фирма за обезбјеђење чува просторије.

  • Овдје нема никога, осим шетача, људи из околних кућа, затим неких мени непознатих особа које су палиле жице на крову једне од напуштених фабриких хала. Наравно о свему сам обавијестио полицију, општинску канцеларију Директората за ванредне ситуације, видјећемо шта ће се дешавати, казао је Кнежевић, након обиласка незаштићеног магацина.

На свим паковањима стоји ознака да се ради о опасној материји, а неки од једињења су произведени у бившој СФРЈ, и служили су као реагенси током рада некадашње Војне фабрике.

Јуче је “Вектру Оптел” обишла еколошка инспекторка, са некадашњим директором “Оптела” Радомиром Терзићем.

Према незваничним информацијама, код магацина је затекла радника обезбјеђења.

Инспекторка је у просторији затекла испревртане посуде у којима се налазиле отровне материје, али наводно ниједна од њих није била просута. Метална врата на магацину била су обијена, а из просторије су покрадени електро каблови.

Стечајни управник “Вектре Оптел” Радојица Грба обавијестио је инспекцију да је контактирао сертификовану фирму из Бара, која ће преузети опасне материје.

Из инспекције је “Вијестима” незванично речено да ће након спроведене процедуре одлучити да ли ће поднијети пријаве против одговорних за непрописно складиштење и обезбјеђивање опасних материја.

Од прошле године фабрика нема обезбјеђење, па је из ње однијето све што је било вриједно. О томе су недавно писале “Вијести”.

Остале су само опустошене хале, поломљени прозори и врата, ишчупане електроинсталације, разбацан инвентар и смеће на све стране, које свједоче о још једној у низу неуспјешних приватизација у Црној Гори.

Компанију је 2008. године купио подгорички бизнисмен Драган Брковић за 2,1 милион еура. Умјесто обећаних инвестиција од 3,3 милиона еура и упошљавања осамдесетак радника, некадашња Војна фабрика “1. децембар”, данас је руина у чијим халама нема ниједне машине. Није познато ни шта је са њима власник фирме урадио.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here