НИ УБЛАЖАВАЊЕ ЕПИДЕМИОЛОШКИХ МЈЕРА НЕ ПОМАЖЕ УГОСТИТЕЉИМА

0
545

Снијег затрпао баште

НИ УБЛАЖАВАЊЕ ЕПИДЕМИОЛОШКИХ МЈЕРА НЕ ПОМАЖЕ УГОСТИТЕЉИМА

Иако су ублажене епидемиолошке мјере, пљеваљски угоститељи тврде да немају никакве користи. Они наводе да им баште у локалима не могу да раде јер су изузетно лоши временски услови и током дана су ниске температуре.

  • Готово сваки други дан пада снијег, што најбоље говори да су дневне температуре ниске и да гости не могу да сједе у отвореним баштама, наводи се у саопштењу Удружења пљеваљских угоститеља уз појашњење да угоститељски објекти у Пљевљима током године не могу дуже од пар мјесеци да користе отворене баште за свој рад.

Угоститељима тешко пада што се и у наредном периоду најављује лоши временски услови, односно што рада неће бити практично током читавог априла, а ако епидемиолошке мјере не буду ублажене није сигурно да ће баште моћи радити и у мају мјесецу.

  • Наредна недеља ће проћи са лошим временом. Сасвим је сигурно да рада неће бити. Једино дјелимично посла могу имати ресторани, којима је дозвољена кућна достава хране, наводи се у саопштењу уз појашњење да и у том случају нема потребне зараде.

С друге стране угоститељи тврде да помоћи нема ни од локалне управе, иако је иста тражена. Када је у питању прошла година помоћ је дјелимично стигла, али не у довољној мјери, јер су рачуне плаћали за неке  мјесеце када нијесу радили. Као негативан примјер наводи се јул мјесец, када се није радило 26 дана, а рачуни су стигли за плаћање.

  • Није проблем за рачуне воде, јер се ту плаћа онолико колико се потроши. Проблем је гријање и рачуни за одвоз смећа. И једна и друга услуга се наплаћује на основу површине локала, који уопште не ради, наводи се у саопштењу уз апел локалној управи да помогне, односно да предузме мјере како би се избјегло плаћање истих.

Протеклих дана, неки од угоститеља су покушавали да раде, али су брзо одустајали јер у баштама услед велике хладноће нико не сједи. Током јучерашњег дана у граду је падао слаб снијег, а тако је било и прије три дана. У петак је изгледало да ће дан бити сунчан али су се облаци у поподневним сатима појавили. Да посла нема у пљеваљским угоститељским објектима свједоче и уредно сложени баштански столови и столице.

У локалној управи смо незванично ипак дознали да ће се о помоћи угоститељима и свим другим привредницима расправљати на сједници локалног парламента, када ће се највјероватније и донијети одлуке о начину помоћи. До тада неће бити неких конкретних мјера, јер извршна власт предлаже а локални парламент одобрава. Прошле године сет мјера се нашао пред одборницима тек у јуну, па неби било чудно ако би се таква пракса поновила и ове године. Не може се заборавити да је одређена помоћ привредницима стигла чак крајем прошле године.

У сваком случају привредницима је најбитније да буду ослобођени обавеза у мјесецима када не раде и када нијесу у могућности да привређују. С друге стране епидемија корона вруса у Пљевљима се не смирује, што се може видјети и по чињеници да је тренутно 292 лица обољело и што последњих дана није било ублажења епидемјолошких мјера.

  • Посебно је велики проблем што су угоститељи за неплаћене рачуне одвоза смећа и гријања добили предутежења. Одмах након тих опомена стићи ће и налози за извршење и наплату од самих извршитеља, наводи се у саопштењу угоститеља.

Угоститељи вјерују да би мјере локалне управе требале што прије да стигну, јер би се на тај начин избјегло плаћање рачуна за период када се није радило.

  • Уколико се не реагује благовремено, уз неплаћене рачуне, угоститељи ће плаћати и трошкове извршитеља, наводи се у саопштењу.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here