ПРИЈЕ ПОСЈЕТЕ БРИСЕЛУ ПРЕМИЈЕР ДА УВАЖИ СТАВ ЕУ И ПОВУЧЕ ОДЛУКУ О ПРОТЈЕРИВАЊУ АМБАСАДОРА СРБИЈЕ

0
581

Саопштење за јавност Владислава Бојовића, члан Предсједништва Демократске народне партије и функционера Демократског фронта

ПРИЈЕ ПОСЈЕТЕ БРИСЕЛУ ПРЕМИЈЕР ДА УВАЖИ СТАВ ЕУ И ПОВУЧЕ ОДЛУКУ О ПРОТЈЕРИВАЊУ АМБАСАДОРА СРБИЈЕ

У сусрет званичној посјети Бриселу, а у свјетлу чињенице да као предсједник Владе има највишу одговорност и највеће надлежности, позивамо премијера Здравка Кривокапића да у погледу одлуке коју је донијела техничка влада Душка Марковића о протјеривању амбасадора Србије др Владимира Божовића, узме у обзир следеће чињенице:

  • Одлука о протјеривању амбасадора Србијеје „пар екселанс“ политички акт, а не правни акт.
  • Одлука о протјеривању амбасадора Србије, коју је донијела техничка влада Душка Марковића, противна је не само дипломатској пракси, већ је прије свега и изнад свега противна европској пракси и европским вриједностима.
  • Одлука о протјеривању амбасадора Србије, коју је донијела техничка влада Душка Марковића, противна је политици добросусједске сарадње која стоји као предуслов за европску будућност Црне Горе. Поставља се питање, како Црна Гора планира да гради и развија добре односе са Србијом, ако не повуче одлуку о протјеривању њеног амбасадора коју је донијела бивша власт у техничком мандату.
  • Не постоје правне препреке, нити сметње да се ова одлука повуче. Позивање на рок од 72 часа, након којег се наводно не може повући одлука о протјеривању амбасадора, је позивање на нешто што не постоји у правном систему Црне Горе, овај рок се не тиче агремана и не познаје га Бечка конвенција.
  • Имајући у виду да Република Србија није опозвала свог амбасадора, Владимир Божовић је и даље за Републику Србију њен амбасадор у Црној Гори.
  • Полазећи од тога да Република Србија још увијек није опозвала свог амбасадора и поред уручене ноте од стране техничког министра Срђана Дармановића о протјеривању, нити је предложила новог амбасадора, ово је једина ситуација у којој предсједник Црне Горе нема никаква овлашћења. То значи да нова влада Црне Горе може одмах да повуче одлуку о протјеривању амбасадора Србије, без сагласности Мила Ђукановића.
  • Управо нетачном тврдњом о истеку агремана и наводном потребом да Ђукановић рјешава ово питање (иако његовог потписа нема на ноти МВП) ДПС у ствари жели да Србија наредних 6-9 мјесеци нема амбасадора у Црној Гори (колико је потребно да се одреди, именује, добије агреман и прође припреме нови амбасадор) и на тај начин веже руке новој Влади и спријечи је данормализује односе за најзначајнијим сусједом.
  • Ако се не повуче одлука о протјеривању амбасадора Србије, највећу штету ће имати Црна Гора којој је од највишег значаја да развија најбољу могућу сарадњу и има најбоље добросусједске односе са државама региона у свим областима, а посебно у погледу економске сарадње.

Имајући у виду да је премијер Здравко Кривокапић изабрао Брисел као прву међународну адресу коју ће званично посјетити, од посебног је значаја то што је комесар за проширење Европске уније Оливер Верхељи послао јасну поруку да Црна Гора треба да поступи по угледу на Србију и повуче одлуку о протјеривању амбасадора Владимира Божовића. Дакле, кључни европски званичник који оцењује напредак Црне Горе у процесу европских интеграција саопштио је недвосмислен став Европске уније поводом протјеривања амбасадора Србије из Црне Горе. Због тога очекујемо од премијера Кривокапића да прије саме посјете Бриселу, заједно са новим министром вањских послова, повуче одлуку о протјеривању амбасадора и на тај начин поручи да Црна Гора уважава став Европске комисије и жели да гради најбоље односе са сусједима. Противљење јасном ставу најважнијег европског званичника за политику проширења и даља дестабилизација односа само би могло да додатно успори и отежа даљи ток европских интеграција Црне Горе, па и да угрози њену европску перспективу.

Пројекат подржан од стране Министарства спољних послова Републике Србије – Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону 

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here