ИЗБЈЕГАВАЊЕ РЕВАНШИЗМА НЕ СМИЈЕ ДА СЛУЖИ КАО ИЗГОВОР ЗА ИЗОСТАНАК ПРОЦЕСУИРАЊА КРИМИНАЛАЦА И ЛОПОВА

0
548

Саопштење за јавност Владислава Бојовића, члана предсједништва Демократске народне партије и функционера Демократског фронта

ИЗБЈЕГАВАЊЕ РЕВАНШИЗМА НЕ СМИЈЕ ДА СЛУЖИ КАО ИЗГОВОР ЗА ИЗОСТАНАК ПРОЦЕСУИРАЊА КРИМИНАЛАЦА И ЛОПОВА

Јучерашњи снимак скрнављења билборда на коме су слике патријарха Иринеја и митрополита Амфилохија, уз пуну асистенцију комуналне полиције, а то значи градоначелника Подгорице, који  приказује фашизоидни чин изазивања вјерске и националне мржње, још увијек није изазвао реакцију министра унутрашњих послова и ВД директора Управе полиције. Забринути смо да ће се избјегавање интервенције надлежних органа у овом случају изнова правдати избјегавањем политичког реваншизма, прогона и освете. Овај случај, као и многи други у којима треба процесуирати одговорне, немају везе са реваншизмом или прогоном, већ са правном државом и духовним вриједностима на којима почива Црна Гора.

Не повлаче се случајно на добровољној основи највиши функционери бивше власти, већ у нади да ће избјећи суочавање са правном државом и правдом.Стога, избјегавање реваншизма, прогона или освете не смиједа послужи као оправдањеза изостанак истрагаи поступакау стотинама случајева уништених фабрика, промашених приватизација и намјештених послова у којима се пљачкала државна имовина, а богатила уска група појединаца блиска бившој владајућој структури. Предуслов за обнављање привреде и отварање нових радних мјеста јесте у ослобађању заробљених ресурса кроз раскид штетних уговора и одузимање нелегално стечене имовине, почев од компаније Вектра, па све до Бемакса.

Избјегавање реваншизма, прогона или освете несмије некоме да послужи као изговор да се не спроведе смјенаДПС кадрова у тужилаштву, судству и полицији који не само да нису ништа предузели да, по службеној дужности, процесирају и казне одговорне за корупцију, криминал и пљачку државе, већ су посвећено радили на томе да се такви случајеви заташкају, а одговорни ослободе одговорности.

Избјегавање реваншизма, прогона или освете не смије никоме да послужи као оправдање за непокретањеистрага против кључних људи тужилаштва, судства, полиције због поступања или непоступања у бројим случајевима у којима су они посвећено служили организованој криминалној групи на власти, умјесто праву и правди, почев од Миливоја Катнића, па све до Весне Меденице.

Најављени концепт задржавања, односно форсирањатакозваних каријерних дипломата не треба да послужи као оправдање да се у спољној политици задрже ДПС кадрови. Посебно имајући у виду да Црна Гора практично и нема каријерних дипломата осим оних који суострашћени следбеници и вјечно захвални послушници Мила Ђукановића.

Неутемељени инаводно формални аргументиза неповлачење одлуке о протјеривању амбасадора Србије не смију да послуже реализацији унапријед смишљеногплана ДПС-а да Србија нема амбасадора у Црној Гори и да Црна Гора не успостави однос сарадње са најзначајнијом државом региона.

И у коначном, идеолошка платформа УРА-е не смије да послужи као изговор да се не успостави правда у погледупропорционалне заступљености Срба у органима државне управе и државним и јавним предузећима, или у погледу статуса српског језика и српске културе у образовном систему, културном животу и медијима.

Грађани Црне Горе, а посебно српски народ у Црној Гори, тражи дуго чекану правду у свим сферама живота.

ОДГОВОРИ

Унеси коментар!
Please enter your name here